Francken over migrantenschip dat niet mag aanmeren: "Dit zat eraan te komen, Salvini doet wat hij beloofd heeft"

"Dit is wat er zat aan te komen", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over het migrantenschip met ruim 600 mensen aan boord dat niet mag aanmeren in Italië. "Dit is niet verrassend voor mij. Salvini doet wat hij beloofd heeft aan de Italiaanse kiezer."

Gisteravond maakte Matteo Salvini, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken en leider van de radicaal-rechtse Lega, bekend dat reddingsschepen van ngo's niet meer mogen aanmeren. Een schip met 629 mensen aan boord, dat eerder al geweigerd was door Malta, dobbert daardoor rond op de Middellandse Zee zonder duidelijke bestemming. 

Voor Francken komt de Italiaanse beslissing niet als een verrassing. "Dit is wat er zat aan te komen. Salvini heeft duidelijk gezegd wat hij gaat doen", zegt hij in "De ochtend". De leider van de Lega staat bekend om zijn forse uitspraken over migratie. Francken zegt daarover dat hij "geen morele lesjes te leren heeft aan de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken".

"Als je niemand nog operationeel begint te redden, verdrinken er duizenden mensen, maar is er geen schending van artikel 3 (van het verdrag van de Rechten van de Mens, red.). Dat is dan het ultieme cynisme van het failliete Europese migratiebeleid, zoals ik het vorige week heb gezegd", aldus Francken.

"Als Italië blijft zeggen: we doen het niet, het is gedaan. Basta cosi. En Malta doet het ook niet. Ja, dan zal er een oplossing moeten komen met een asielkamp in Noord-Afrika. Dat zijn zaken die ik voorspeld heb."