Nog een slachtoffer van "plasticsoep": bedreigde groene zeeschildpad sterft omdat maag vol plastic zit

Plastic zakken, elastieken en visnetten. In Thailand is onlangs een groene zeeschildpad gestorven omdat zijn maag vol met plastic zat. Dierenartsen hebben nog geprobeerd om het bedreigde dier te redden, maar dat mocht niet baten. 

De groene zeeschildpad - die ook wel de soepschildpad wordt genoemd - strandde een tijdje geleden aan op een strand in Thailand. Het was meteen duidelijk dat het niet goed ging met het dier. "De maag was opgezwollen en zat vol met plastic", zegt dierenarts Weerapong Laovechprasit aan persbureau AFP. "Ze kon niet meer eten."

Twee dagen lang probeerden dierenartsen het dier nog te redden, maar dat is niet gelukt. En dat is niet de eerste keer, zegt de dierenarts. "50 procent van de gestrande schildpadden zijn ziek door het plastic en het afval dat ze hebben ingeslikt. "Tot enkele jaren geleden was dat maar 10 procent. De zee is een vuilnisbelt geworden en daardoor is dit dier gestorven." De groene zeeschildpad is een bedreigde diersoort. 

(Lees verder onder de foto.)

Thailand staat bekend als een van de landen waar heel wat plastic in de zee belandt. Er worden dan ook gigantische hoeveelheden plastic zakken gebruikt. Elk jaar sterven minstens driehonderd zeedieren - waaronder walvissen, zeeschildpadden en dolfijnen - in Thaise wateren door de plasticvervuiling. Vorige week stierf er nog een walvis, met maar liefst tachtig plastic zakken in zijn maag. 

Meest gelezen