Video player inladen...

Zowel Italië als Malta willen schip met 629 migranten aan boord niet opvangen in haven

Het schip Aquarius met 629 migranten en vluchtelingen aan boord dobbert rond op de Middellandse Zee. Italië en Malta weigeren het schip te laten aanmeren in een haven. De Italiaanse weigering lijkt een eerste uiting van het beleid van de nieuwe regering, waar de anti-immigratiepartij Lega deel van uitmaakt.

Op de Aquarius zitten 400 mensen die in de nacht van zaterdag en zondag uit de zee werden gehaald door de Italiaanse marine en kustwacht of door vrachtschepen. Op het schip waren al ruim 200 mensen aan boord -onder anderen 123 alleenreizende minderjarigen, elf kleine kinderen en zeven zwangere vrouwen- die waren gered uit handen van mensensmokkelaars. Italië laat de Aquarius in zijn havens alvast niet toe.

"Malta laat niemand binnen, Frankrijk stuurt mensen terug aan de grens, Spanje beschemt zijn grenzen met wapens. Vanaf vandaag zal Italië ook beginnen "nee" te zeggen tegen mensenhandel, "nee" tegen de business van illegale immigratie", klinkt het duidelijk in een post op sociale media van Matteo Salvini (Lega), de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken.

De goede Heer heeft Malta dichter bij Afrika geplaatst dan Sicilië

Italië wil dat Malta een veilige haven biedt. "Malta kan niet doorgaan met de andere kant opkijken. De goede Heer heeft Malta dichter bij Afrika geplaatst dan Sicilië", stelt minister Salvini. Maar Malta ziet opvang niet zitten omdat de migranten in Libische wateren zijn opgepikt, waar Italiaanse reddings­diensten de acties coördineren. Het land schuift op zijn beurt de verantwoordelijkheid door.

De Aquarius dobbert volgens hulporganisatie SOS Mediterranee voorlopig rond tussen Italië en Malta. De Verenigde Naties roepen op om snel een oplossing te vinden.

(archieffoto) Migranten aan boord van de Aquarius.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen