Video player inladen...

Karel De Gucht: "Je kan die mensen niet laten sterven op die boten"

Het probleem met Italië, dat een schip met vluchtelingen de toegang ontzegt, had men volgens voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht kunnen zien aankomen. Hij denkt dat dit probleem voor de Europese Unie een breekijzer kan zijn, zodat men toch iets zal doen om de netelige kwestie van de bootvluchtelingen op te lossen.

Een schip met 629 migranten dat niet welkom is in Italië en Malta brengt de EU in verlegenheid. Spanje wil hen wel ontvangen, maar dat land ligt misschien wel te ver voor een schip met te weinig voorraad aan boord. "De situatie is dat er mensen in nood zijn, dat die al een paar dagen op een schip ronddobberen en dat daar een humanitair imperatief is om die mensen te helpen, vóór alles", zegt Vanessa Saenen van de vluchtelingenorganisatie van de VN in "De afspraak".

Europa, dat zijn de lidstaten. Het zijn zij die zich tegen een oplossing verzetten en nu toch op een of andere manier iets zullen moeten gaan zoeken

Voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht

"Italië heeft de voorbije jaren het gros van de problemen moeten oplossen terwijl dit problemen van heel Europa zijn", zegt Karel De Gucht, die herinnert aan een spreidingsplan van enkele jaren geleden, waarbij 160.000 migranten over de EU zouden worden gespreid. "Dat is bij meerderheid beslist in de Raad. Er zijn een aantal landen die weigeren dat uit te voeren. Dat zegt iets over Europa, maar ook over Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Griekenland."

"Europa, dat hangt daar niet zomaar in de lucht", fulmineert De Gucht. "Europa, dat zijn de lidstaten. Het zijn de lidstaten die zich tegen een oplossing verzetten en nu toch op een of andere manier iets zullen moeten gaan zoeken." En dat "iets" is volgens hem geen oplossing zoals staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vorige week voorstelde (een groot kamp in Tunesië, nvdr.). "Dat is totaal in tegenstrijd met het humanitaire recht, totaal in tegenstrijd met het Europese recht."

Meestal beslist Europa als het met de rug tegen de muur staat

Voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht

Hoe moet het nu verder? "Ik denk dat men verschillende plekken zal moeten hebben - ook aan de Noord-Afrikaanse kusten - waar mensen effectief asiel kunnen aanvragen", zegt De Gucht. "Dat kan betekenen dat Europa op een bepaald moment een troepenmacht naar de Noord-Afrikaanse kust zal moeten sturen, om daar de zaken in goede banen te leiden."

"Je kan die mensen niet laten sterven op die boten", vindt hij. De Gucht verwijst naar het historische verhaal van de Exodus, het schip met joodse vluchtelingen dat in 1947 maandenlang ronddobberde op de Middellandse Zee. Hij is ervan overtuigd dat Europa op korte termijn stappen gaat ondernemen, "en dat kán". "Meestal beslist Europa als het met de rug tegen de muur staat." Volgens Karel De Gucht moeten de EU-lidstaten het migratieprobleem gezamenlijk oplossen. "Anders raak je er niet." 

Meest gelezen