Video player inladen...

Kernreactor Doel 4 wordt weer opgestart

Kernreactor Doel 4 wordt heropgestart. Deze namiddag zal de centrale weer op volle kracht draaien. Doel 4 was zaterdagavond automatisch stilgevallen door een defect in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. De overige reactoren lagen al stil. 

"Maandagochtend omstreeks 9.30 uur is Doel 4 opnieuw opgestart. Later op dag wordt de centrale weer aan het net gekoppeld", zegt Nele Scheerlinck, communicatieverantwoordelijke van de kerncentrale in Doel. "Er wordt nu een testprogramma doorlopen. Het vermogen zal geleidelijk opgebouwd worden en Doel 4 zal normaal gezien in de loop van de namiddag opnieuw op volle kracht werken."

De centrale was zaterdagavond automatisch uitgeschakeld door een defect in het systeem dat bepaalt hoeveel stroom de turbine exact moet produceren. De fout was dus opgetreden in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. Uitbater Electrabel-Engie sprak van een standaardprocedure.

Doordat Doel 4 was uitgevallen, lagen alle reactoren in de kerncentrale van Doel plat. Dat Doel 1 en 2 zouden stilliggen voor onderhoud, lag al heel lang vast. De heropstart van Doel 3 is normaal voorzien voor 2 augustus. Tijdens de geplande stop van Doel 3 begin oktober, voor het jaarlijkse onderhoud van de reactor, werd schade vastgesteld aan de betonnen plafonds van de lokalen waar zich de aansluitstukken bevinden van de stoomkleppen. De werken aan onder meer een extra dakstructuur zijn bijna afgerond.

Geen stroomtekort

Het uitvallen van alle reactoren zorgde niet voor problemen in de elektriciteitsbevoorrading. "Electrabel kan dat opvangen", aldus Scheerlinck.

De kerncentrale van Doel vertegenwoordigt ongeveer 15 procent van de totale elektriciteitsproductiecapaciteit in België. De vier kernreactoren, die in gebruik genomen werden in de periode 1975-1985, hebben een totaal vermogen van 2.905 MW. Doel 4 is de grootste met een vermogen van 1.039 MW.

Meest gelezen