Kernfysicus KU Leuven: "Belgische kerncentrales zijn wel veilig en betrouwbaar"

Belgische kernenergie is wel degelijk betrouwbaar en veilig, zegt kernfysicus Nathal Severijns van KU Leuven. Naar aanleiding van het stilvallen van de kerncentrale van Doel pleit hij voor een wetenschappelijke benadering van de kernuitstap. “We kunnen met minder kernenergie. Maar de omschakeling naar groene energie gaat nog altijd niet snel genoeg.”

Het incident waardoor reactor 4 in Doel afgelopen weekend stilgelegd moest worden, bewijst dat de kernuitstap in 2025 mogelijk is. Dat zegt Karin Temmerman van SP.A. “Dit incident geeft ons gelijk wanneer we zeggen dat we zonder kernenergie kunnen. Kernenergie is verouderd en onbetrouwbaar."

"Er zijn niet méér incidenten"

Kernfysicus Nathal Severijns van de KU Leuven is het niet eens met die stelling. “Veiligheid staat op de eerste plaats in kerncentrales. Uitbater Engie is daarvoor verantwoordelijk en verschillende instanties zoals het FANC volgen dat op."

Hij merkt op dat er niet meer incidenten zijn in de Belgische kerncentrales, ze worden alleen elke keer gemeld. Onze wetgeving verplicht kerncentrales om elk incident openbaar te maken. “Tussen 2011 en 2018 waren er in de reactoren van Doel 1 en 2 minder voorvallen dan in de kerncentrale van Borssele, over de grens in Nederland. Het is wel zo dat er over elk voorval gecommuniceerd wordt in ons land, in het buitenland alleen als er een veiligheidsrisico is.”

Gascentrales als oplossing?

Severijns ziet geen problemen voor de stroomvoorziening nu Doel volledig stilligt. “Het is zomer, waardoor het elektriciteitsverbruik lager ligt. Maar dan nog kunnen we invoeren uit Frankrijk en Nederland, en is er extra stroom van de gascentrales die Engie inschakelt om een mogelijk tekort op te vangen.”

Die gascentrales ziet Severijns niet als permanente oplossing om de kernuitstap in 2025 te laten doorgaan. “Wat dan met het klimaat? We kunnen inderdaad met minder kernenergie. Nu is die goed voor de helft, dat aandeel kan zakken en overgenomen worden door groene energie. Maar dat gebeurt momenteel nog altijd niet genoeg en niet snel genoeg.”

Meest gelezen