Video player inladen...

"Het is erop of eronder, maar de uitkomst is moeilijk te voorspellen: zowel Trump als Kim Jong-un zijn onvoorspelbaar"

De hele wereld kijkt, zeker na de "mislukte G-7-top" uit naar de top van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Noord-Korea warmt zijn bevolking alvast op via de staatstelevisie, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is dan weer erg positief over de voorbereidende gesprekken. VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe volgt de top vanuit Singapore.

Achter de schermen is er in Singapore hard gewerkt ter voorbereiding van de historische top van morgen. "Alles draait er rond die ene vraag: is Noord-Korea bereid om zijn kernwapens op te geven en zoja, in welke mate?", legt Van de Weghe uit. "Je hebt hier de optimisten die zeggen dat Noord-Korea dat geleidelijk aan wil doen, in ruil voor een garantie op veiligheid en het afbouwen van economische sancties. Maar je hebt ook de pessimisten die zeggen dat Noord-Korea dat nooit gaat doen omdat het die kernwapens als levensverzekering nodig heeft en dat het land dus iedereen aan het lijntje wil blijven houden. Je zou kunnen zeggen dat het erop of eronder is. De uitkomst is nu zeer moeilijk te voorspellen: zowel Kim Jong-un als Donald Trump zijn erg onvoorspelbaar."

Wat stond er vandaag op het programma?

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is overdag amper zijn hotelkamer uitgekomen, op een avondwandeling met een heleboel selfies na. 

Video player inladen...

De Noord-Koreaanse televisie heeft intussen uitgebreid bericht over het verblijf van Kim in Singapore. En dat is opvallend, want meestal informeert Noord-Korea de bevolking pas achteraf over de activiteiten van haar leider. De staatstelevisie toonde ook foto's van Kims vertrek en aankomst in Singapore en van zijn ontmoeting met premier Lee van de stadstaat Singapore. 

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Noord-Korea koestert hoge verwachtingen: volgens het staatsbureau is de bijeenkomst een teken van "een nieuwe tijd", waarbij het gaat om kernontwapening en vrede op het hele Koreaanse schiereiland.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft eveneens premier Lee van Singapore ontmoet. Hij heeft achter gesloten deuren met hem gesproken en geluncht. Premier Lee gaf Trump ook al een taart als vroegtijdig verjaardagscadeau, want donderdag wordt Trump 72 jaar.  

(lees verder onder de foto)

MINISTRY OF COMMUNICATIONS AND INFORMATION

"En terwijl Trump zijn ontmoeting had met Lee, sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Mike Pompeo tot twee keer toe met de Noord-Koreaanse delegatie. Die gesprekken zouden volgens Pompeo de goede richting zijn uitgegaan. Meer nog, ze zouden zelfs beter dan verwacht zijn geweest, waardoor er mogelijk sneller dan verwacht een akkoord uit de bus kan komen. Pompeo is dus heel optimistisch en zegt dat beide landen elkaar in de toekomst gewoon moeten vertrouwen."

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

De top vindt plaats op Sentosa-eiland. "Sentosa betekent "rust en vrede", het was ook de plek waar piraten zich thuis voelden, en waar de Japanners duizenden mensen hebben vermoord tijdens WOII. Vandaag is het een pretpark geworden."

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

De top begint stipt om 9 uur 's ochtends, oftewel 3 uur vannacht bij ons. "Kim Jong-un en Trump zullen elkaar zonder hun delegaties ontmoeten, enkel de vertalers zullen erbij zijn. Dat zou twee uurtjes duren normaalgezien, al heeft Trump al gezegd dat hij vanaf de eerste minuut zal doorhebben of Kim ernstig is of niet. Na die twee uur is het dan tijd voor de groepsgesprekken, maar echt lang zal het niet mogen duren want het is al aangekondigd dat Kim om klokslag 14 uur, om 8 uur 's ochtends in België, zijn vliegtuig moet nemen. De hele wereld kijkt met spanning toe wat dat allemaal op zo'n korte tijd zal opleveren."

Bekijk hier de volledige reportage van Tom Van de Weghe

Video player inladen...

Van de Weghe: "De vrees bestaat dat Trump zich misschien wel zal laten inpakken door Noord-Korea"

Video player inladen...

Veerle De Vos in Singapore: "De ogen van de hele wereld zijn hierop gericht"

Video player inladen...

Meest gelezen