Ook recidivisten kunnen na een derde van hun straf in bepaalde omstandigheden om voorwaardelijke vrijlating vragen 

Recidivisten die tot nu toe pas na twee derde van hun straf voor de strafuitvoeringsrechtbank mochten verschijnen, kunnen voortaan na één derde al om voorwaardelijke invrijheidsstelling vragen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.  Al is het nog altijd de strafuitvoeringsrechtbank die beslist of de persoon al dan niet vervroegd vrijkomt.

De versoepeling komt er na herhaalde arresten van het Grondwettelijk Hof. Het Hof is van oordeel dat bepaalde categorieën van recidivisten dezelfde kansen moeten krijgen als andere categorieën van recidivisten om voorwaardelijk vrij te komen. Want afhankelijk van de misdaad of de bevoegde rechtbank kan de ene recidivist nu na één derde straf voor de strafuitvoeringsrechtbank komen en de ander pas na twee derde.  

"Het Hof spreekt zich telkens over individuele gevallen uit, maar de redenering moet echter algemeen worden toegepast", zegt Kathleen Van de Vijver van het Gevangeniswezen. "Daarom zullen wij, net als het Openbaar Ministerie en de strafuitvoeringsrechtbanken, geen rekening meer houden met de staat van wettelijke herhaling om iemand toe te laten tot de voorwaardelijke invrijheidsteling." Die redenering gaat evenwel verder dan de arresten van het Grondwettelijk Hof, omdat het recidivisten volledig gelijkstelt met niet-recedivisten.

Het is niet omdat iemand een aanvraag doet na één derde straf, dat die ook voorwaardelijk vrijkomt

Kathleen Van de Vijver, Gevangeniswezen

Van de Vijver benadrukt wel dat er in de praktijk eigenlijk niet zo veel zal veranderen. Dat het louter een juridisch-technische ingreep is. "Een recidivist kan na één derde van zijn straf misschien wel een vervroegde invrijheidsstelling aanvragen, maar het is nog altijd de strafuitvoeringsrechtbank die zal beslissen of die persoon al dan niet vrijkomt."

Het is dus niet zo dat de gevangenisdeuren automatisch zullen openzwaaien nadat criminelen een derde van hun straf hebben uitgezeten. De voorwaardelijke vrijlating is een gunst, geen recht, waarover de strafuitvoeringsrechtbank beslist.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kondigt wel aan de strafwet te zullen aanpassen, zodat de voorwaarde van twee derde voor voorwaardelijke invrijheidsstelling opnieuw mogelijk wordt bij alle situaties van wettelijke recidive.  Hiermee zal hij de gelijkheid onder de recidivisten herstellen die, zoals uit de arresten van het Grondwettelijk Hof is gebleken, niet gewaarborg was.

Meest gelezen