Huishoudhulpen bij Partena staken vanaf donderdag

De huishoudhulpen van Partena gaan vanaf donderdag voor onbepaalde tijd staken. De vakbonden en directie zaten vandaag samen voor een verzoeningsvergadering, maar daar werd dus geen akkoord bereikt. De directie betreurt de staking. 

De vakbonden bij Partena Dienstencheques dienden vorige week een stakingsaanzegging in na een aanslepend sociaal conflict. Het sociaal overleg verloopt volgens de bonden al langer moeizaam. De druppel die de emmer nu deed overlopen, is de ongelijke behandeling van de huishoudhulpen van Partena en die van het overgenomen dienstenchequebedrijf Solide Forta.

Verzoeningsvergadering

Vandaag vond een verzoeningsvergadering plaats, maar die leverde niets op. "De arrogantie bij de directie van Partena blijft dezelfde. Er is zelfs geen begin van een voorstel op tafel gelegd. Daarom rest ons niets anders dan vanaf donderdag te staken", zegt Patrick Serlet van ABVV Algemene Centrale.

Volgens Wendy Buedts van ACV Voeding en Diensten hebben de vakbonden de verzoening alle kansen gegeven. "We waren hoopvol en wilden een signaal geven aan de directie dat we bereid waren tot een verzoening. Maar de directie kwam naar de verzoeningsvergadering zonder mandaat en gaf dus geen enkele opening. Bemiddelen was dus onmogelijk."

Betreuren

De directie van Partena bevestigt dat beide partijen uit elkaar zijn gegaan zonder resultaat. "Wij kunnen niet ingaan op hun nieuwe vraag naar meer koopkracht. Wij moeten het wettelijk kader van het sectorakkoord respecteren. Een mogelijke lokale staking zet dit akkoord en toekomstige sectoronderhandelingen op de helling", meldt de directie in een persbericht.

De directie betreurt een eventuele staking. "We zullen er alles aan doen om de hinder voor de klanten tot een minimum te beperken."

Meest gelezen