Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Paus Franciscus aanvaardt ontslag van drie Chileense bisschoppen

De belangrikste naam van de drie is die van bisschop Barros, die al lange tijd onder druk stond omdat hij kindermisbruik door zijn mentor zou hebben verzwegen. Hij had zijn ontslag ingediend, Franciscus heeft hem nu ook uit zijn functie gezet.

Het schandaal rond kindermisbruik dat al jarenlang de Chileense Kerk geselt, treft nu toch stilaan hoge functionarissen. Nadat vorige maand 34  Chileense bisschoppen hun ontslag hadden ingediend, heeft paus Franciscus dat van drie van hen aanvaard. 

Bekendste naam is die van Juan Barros, sinds 2015 de bisschop van Osorno, in Zuid-Chili.  Hij ligt al een tijdje onder vuur voor zijn rol in het misbruiksschandaal rond Fernando Karadima. Die priester was de mentor van Barros en hij werd in 2011 al door het Vaticaan schuldig gevonden aan kindermisbruik in de jaren '80 en '90. Barros wordt verweten dat hij het heeft verzwegen en alles in de doofpot heeft gestoken.

Naast die van Barros aanvaardt de paus ook het ontslag van de aartsbisschop van Puerto Montt, Christian Caro Cordero, en dat van de bisschop van Valparaiso, Gonzalo Duarte Garcia de Cortazar.

De groep van delinquente bisschoppen is aan het ontbinden

Juan Carlos Cruz, slachtoffer kindermisbruik

Tijdens zijn recent bezoek aan Chili, in januari van dit jaar, had paus Franciscus nog zalvende en ontkennende taal gesproken in het dossier. Dat zorgde voor een lawine van kritiek. Maar na de publicatie van een rapport van meer dan 2.000 pagina's, ontving de paus afgelopen weken en maanden verschillende slachtoffers van Karadima. Meermaals liet hij vallen dat hij verkeerd had geoordeeld en sprak hij mea culpa's uit.

Franciscus zette daarna de puntjes op de i binnen de Chileense Kerk en eiste een positieve reactie en houding vanuit Zuid-Amerika.  Drie bisschoppen zijn nu dus uit hun functie gezet.  En mogelijk volgen er nog namen.

Juan Carlos Cruz, één van de slachtoffers van Karadima en ook al jarenlang activist, reageert tevreden op de beslissing van de paus en spreekt van een "nieuwe start voor de Chileense katholieke kerk." Ook: "Drie corrupte bisschoppen vertrekken, er zullen er nog meer volgen. De groep van delinquente bisschoppen is aan het ontbinden", schrijft hij op Twitter.

Meest gelezen