Videospeler inladen...

Plastic in rivieren: brengen "plasticvangers" de oplossing?

Vanaf volgend jaar komen er op verschillende plaatsen in het Scheldebekken zogenoemde plasticvangers, installaties om plastic afval uit het water te filteren. Dat schrijft De Standaard. Het gaat om een proefproject van de Vlaamse Waterweg, de overheidsinstantie die de bevaarbare waterlopen beheert. Zij wil samen met het bedrijfsleven nagaan wat de beste manier is om plastic afval uit rivieren weg te halen.

Het plastic-probleem is groot, niet alleen in zeeën en oceanen, maar ook in rivieren, die het plastic afval richting zee sturen. Ook bij ons ontsnappen we er niet aan, zegt de Vlaamse Waterweg.

"Bij de jaarlijkse vistellingen van het Instituut voor Natuur en Bos (INBO) in de Schelde zit er altijd een grote bijvangst aan plasticdeeltjes. Die worden momenteel door de Universiteit Antwerpen onderzocht. De eerste metingen wijzen op een heel ernstig probleem. Eigenlijk zit 90 procent van de plasticvervuiling ónder het wateroppervlak, zoals een ijsberg", zegt projectingenieur Frederik Van Overloop aan VRT NWS.

Bedrijven en vzw's kunnen ontwerpen indienen

De Vlaamse Waterweg zoekt naar manieren om het probleem aan te pakken en plant daarom een proefproject met plasticvangers in het Scheldebekken. Dat zijn installaties die het plastic afval uit het water kunnen filteren. Hoe die plasticvangers eruit moeten zien, dat is op dit moment niet duidelijk, meer nog, dat maakt deel uit van het project.

"Binnenkort lanceren we een openbare aanbesteding voor de privésector. Zowel bedrijven als vzw's kunnen een ontwerp voor een installatie indienen. Wij beoordelen welke installaties ons realistisch lijken om uit te testen. De bedrijven en vzw's krijgen dan een half jaar de tijd om hun installatie te bouwen. In het voorjaar van volgend jaar willen we dan van start gaan, vanaf dan zullen ze een jaar lang getest worden", legt Van Overloop uit.

"Win-winsituatie voor iedereen"

Welk soort plasticvanger het beste werkt, hangt sterk af van de locatie. "Op een kanaal, een rivier met getijden, een rivier zonder...  Het zou dus kunnen dat we verschillende soorten installaties testen, we willen meerdere opties uitproberen. We hebben ook enkele locaties vastgelegd. Bedrijven kunnen zelf bekijken waar zij iets voor kunnen en willen ontwikkelen."

De Vlaamse Waterweg rekent in dit project vooral op de innovatie van de bedrijven. "We laten het initiatief volledig aan privéspelers. Als overheidsinstantie beschikken wij niet over voldoende middelen al die investeringen te doen. Wij vragen aan de bedrijven dat ze zelf instaan voor het onderzoek en de ontwikkeling van hun installatie."

"Het is een win-winsituatie voor iedereen. In deze projectfase kost het de overheid niets. En als de installatie een succes blijkt, hebben de bedrijven een product waarmee ze naar het buitenland kunnen trekken. Een beetje het verhaal van de windmolens."

Wat na afloop van het project?

Wat gebeurt er na het einde van de testfase? "Dan maken wij de balans op om te kijken, wat heeft gewerkt, en op welke locatie, en wat niet? Of we die installaties dan nog op andere locaties dan het Scheldebekken zouden plaatsen, kunnen we op dit moment nog niet zeggen."

Meest gelezen