Video player inladen...

Salvini-Europa: 1-0, Italiaanse minister kraait victorie nu Spanje schip met migranten zal toelaten  

De Aquarius, de boot met meer dan 600 migranten aan boord die niet mocht aanmeren in Italië, mag doorvaren naar Spanje. Het is een belangrijk precedent, en een politieke triomf voor Matteo Salvini, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken van Italië. "Vittoria!", blokletterde hij op Twitter.

Italië zal niet langer het opvangcentrum van Europa zijn voor migranten en vluchtelingen. Dat was een verkiezingsbelofte van de extreemrechte Lega, de partij van Matteo Salvini. Het schip met 629 migranten aan boord de toegang weigeren tot de Italiaanse havens was de eerste uiting van de harde antimigratielijn van de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. 

Dat de opvarenden van de reddingsboot nu naar Spanje gaan, is een politieke triomf voor Salvini. "Vittoria!", klinkt het dan ook in een tweet. "Eerste doel bereikt."

"Het is de eerste keer dat een schip dat migranten heeft gered in Libië hen zal ontschepen in een andere haven dan een Italiaanse", zei hij tijdens een persconferentie in Milaan. "Dat is een teken dat er iets aan het veranderen is." 

Doorbraak

Italië, waar al jarenlang vele duizenden migranten Europa binnenkomen, voelt zich in de steek gelaten door de EU. Met zijn omstreden beslissing om een schip te weigeren heeft Salvini nu een doorbraak geforceerd. "Salvini 1 - Europa 0", zo verwoordt correspondent in Italië Andrea Vreede het.

Salvini heeft de ngo's die reddingsdiensten uitvoeren op de Middellandse Zee al gewaarschuwd dat ze een soortgelijke situatie als die met de Aquarius mogen verwachten.

Salvini en zijn Lega hebben wind in de zeilen

De beslissing van Spanje om het schip daar te laten aanmeren, zal in de aanloop naar de Europese top over twee weken de druk verhogen op andere EU-lidstaten. 

Ook bij zijn eigen achterban zal Salvini met deze zet scoren, en dat na wat al een gunstig weekend was voor zijn extreemrechtse Lega. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 760 Italiaanse steden en gemeenten deed de partij het erg goed. Terwijl coalitiepartner Vijfsterrenbeweging wordt afgestraft voor de regeringsdeelname, ging de Lega er zowat overal op vooruit. 

Vreede: "Salvini kraait victorie, dit is een overwinning"

Video player inladen...

De Vroey: "Gangbare praktijk bij redding wordt eigenlijk verlaten"

Video player inladen...

Meest gelezen