"Spaanse premier vangt migranten op omdat hij daar een achterban voor heeft bij de bevolking"

De beslissing van de Spaanse regering om de meer dan zeshonderd migranten van de Aquarius op te vangen, wordt over het algemeen gesteund door de Spaanse bevolking. Dat zegt correspondent Sven Tuytens vanuit Spanje in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De nieuwe premier krijgt zo ook een positief imago in Europa."

Het was even onduidelijk wie de 629 migranten zou opvangen die de Italiaanse marine en kustwacht hadden gered voor de kust van Libië. De havens van Italië en Malta bleven dicht, maar vanmiddag liet de Spaanse regering weten dat de migranten daar welkom zijn. Over twee dagen al zou het schip moeten aankomen in de Spaanse stad Valencia. 

En zo wordt er - twee weken na zijn aantreden als nieuwe premier van Spanje - over heel Europa gepraat over Pedro Sánchez. "Dit geeft hem een positief imago in Europa", zegt correspondent Tuytens. "Zowat alle andere landen hoor je zeggen dat ze de migranten willen weghouden. Italië heeft een nieuwe regering die de migranten nu gaat tegenhouden, Spanje heeft een nieuwe regering die zegt dat ze voor de migranten zullen zorgen."

Maar echt opvallend is de beslissing niet. Sánchez is namelijk lid van de socialistische partij PSOE en heeft dus een andere visie dan de voormalige premier Mariano Rajoy. "De socialisten willen meer doen dan enkel politie spelen aan de grenzen. Zij willen de migranten opvangen."

"De keuze voor Valencia om de boot te laten aanmeren, is niet verwonderlijk", zegt Tuytens nog. "De stad maakt deel uit van een netwerk van steden die klaarstaan om migranten op te vangen. De burgemeester van Valencia was dan ook duidelijk: de structuur is klaar, wij hebben de verantwoordelijkheid om hen op te vangen, zo klonk het."

"Sánchez doet dit natuurlijk enkel omdat hij weet dat hij daar een populaire basis voor heeft", besluit de correspondent. "De Spanjaarden staan over het algemeen positief tegenover deze politiek. In tegenstelling tot andere landen is er in Spanje geen enkele belangrijke partij die campagne voert over vluchtelingen. In Spanje zijn ze meer bezig met de interne problemen. Ze zijn veel harden als het gaat over de Basken of de Catalanen."

(Her)beluister hier het gesprek met Sven Tuytens in "De wereld vandaag" op Radio 1

Meest gelezen