Video player inladen...

Spanje wil ronddobberende schip met 600 migranten opvangen, maar "onveilig om naar daar te varen"

Spanje wil de Aquarius, het schip van de ngo SOS Méditerranée dat 629 migranten aan boord heeft, opvangen. Dat heeft de Spaanse regering van de nieuwe premier Pedro Sanchez bekendgemaakt. Maar het lijkt erop dat dat niet zal lukken. "Dit is onveilig en een risico voor iedereen aan boord."

"Het is onze plicht om te helpen om een humanitaire catastrofe te voorkomen en om een veilige haven aan te bieden aan die mensen", zegt de Spaanse regering in een mededeling. Het schip mag aanmeren in de haven van Valencia, zo'n 1.300 kilometer -en ongeveer twee tot drie dagen varen- vanwaar het nu ligt. Ook Barcelona had aangeboden om zijn haven open te stellen.

De Aquarius heeft nog geen instructies gekregen om richting Spanje te vertrekken. SOS Méditerranée vindt het ook niet evident om dat te doen. "We hebben dan nog minstens twee vaardagen nodig, wat momenteel niet mogelijk is, met 629 mensen aan boord", zegt de hulporganisatie. Ze zou dan op zee moeten herbevoorraden, wat logistiek niet makkelijk is. 

Bovendien zit het weer niet mee. Er worden golven van wel twee meter verwacht in de route richting Spanje, zegt journaliste Anelise Borges die op het schip is. "Een overvol schip daar doorheen halen, is echt een gek idee", is te horen bij de organisatie. "Het is onveilig voor het schip, voor de bemanning en voor de migranten."

Italië weigerde

Het schip dobbert sinds afgelopen nacht rond op 35 zeemijl verwijderd van Italië, 27 zeemijl van Malta. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weigerde om het schip dat 629 Afrikaanse migranten aan boord heeft te laten aanmeren in een Italiaanse haven. 

Het is de eerste keer dat de nieuwe rechts-populistische regering van Lega en Vijfsterrenbeweging haar harde anti-migratielijn in de praktijk brengt. Italië zal niet langer het opvangcentrum van Europa zijn, was een verkiezingsbelofte van Salvini. Een andere EU-lidstaat mag ook wel eens een schip met migranten opvangen, klinkt het.

Salvini wees in de richting van Malta, maar ook dat eiland ten zuiden van Sicilië weigerde.  De migranten werden door de Aquarius opgepikt in de Libische zoek- en reddingszone, die gecoördineerd wordt door de Italiaanse reddingsdiensten. Malta oordeelde dat het daarom niet verplicht was om zich over de migranten te ontfermen.

Malta bedankt Spanje

Spanje engageert zich nu om de Aquarius met de 629 migranten aan boord op te vangen. 

Premier Joseph Muscat van Malta heeft Spanje bedankt "nadat Italië de internationale regels had gebroken en een stilstand had veroorzaakt". Malta zal voedselvoorraden naar het schip sturen, belooft hij. "We moeten bespreken hoe we zullen voorkomen dat zoiets zich opnieuw voordoet."

"Belangrijk keerpunt"

Ook de Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft Spanje bedankt. Hij noemt de beslissing om de boot te laten aanmeren in Valencia "een belangrijk keerpunt". "Vanaf nu staat Italië niet meer alleen", zei hij op Facebook. "Nu is het tijd voor eerlijkere EU-asielregels."

Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zei dat deze kwestie opgelost is geraakt door "het goede hart" van de Spanjaarden, maar hij voegde eraan toe dat de EU niet kan rekenen op zo'n eenmalig gebaar om een oplossing te vinden voor de migranten die via Italië naar Europa komen. 

Europees commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos prijst de Spaanse regering voor haar beslissing. "Dit is echte solidariteit in de praktijk gebracht, zowel tegenover deze wanhopige en kwetsbare mensen als tegenover de andere EU-lidstaten."

Meest gelezen