Speedpedelecs zitten in de lift, vooral in de provincie Antwerpen 

De snelle elektrische fietsen of speedpedelecs doen het goed. Vandaag zijn er ruim 9.500 ingeschreven, dat is bijna een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-kamerlid Jef Van den Bergh opvroeg bij minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

Vandaag zijn er 9.521 snelle fietsen of speedpedelecs ingeschreven, en dat bijna allemaal in Vlaanderen (95,5 procent). Dat is bijna een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar geleden, toen er nog maar 3.613 waren ingeschreven. 

Vooral in Vlaanderen is de fiets populair. "Als we naar de cijfers per provincie kijken, ligt Antwerpen een straatlengte voor, met zo'n 4.032 inschrijvingen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (2.133) en Vlaams-Brabant (1.260), West-Vlaanderen (948), en Limburg (723), tegenover 144 in Brussel en 281 in Wallonië.

Door de fileproblemen is het grootste aantal speedpedelecs te vinden in de provincie Antwerpen, en toont het aan dat pendelaars duidelijk op zoek zijn naar aantrekkelijke alternatieven voor de auto", stelt Van den Bergh. 

Fietsvergoeding voor iedereen

Daarnaast is er sinds een dik half jaar duidelijkheid over de fiscale regels rond speedpedelecs: werknemers die recht hebben op een fietsvergoeding, kunnen die ook krijgen voor een speedpedelec.

Jef Van den Bergh pleit ervoor dat naast werknemers en leerkrachten ook Vlaamse en federale ambtenaren, politieagenten en militairen recht krijgen op een fietsvergoeding voor speedpedelecs. "We hebben dit al meermaals aangekaart bij de bevoegde ministers, zowel op federaal als Vlaams niveau. Als overheidsinstanties moeten ze net het voorbeeld geven en dit duurzame vervoermiddel moeten ondersteunen", aldus Van den Bergh.

Bovendien is sinds een half jaar ook duidelijk dat speedpedelecs 120% aftrekbaar zijn voor bedrijven. Bedrijven bieden dan ook speedpedelecs te huur aan aan hun werknemers. 

Meest gelezen