Terreurverdachte Krayem voor één dag overgeleverd aan Frankrijk

Eén van de verdachten van de aanslagen in ons land, Osama Krayem, is vandaag voor één dag overgeleverd aan Frankrijk. Dat gebeurde in het onderzoek naar de aanslagen van Parijs in 2015. Krayem is de terreurverdachte die bij de aanslag in Maalbeek wegliep van het metrostation. Maar hij zou ook een rol hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs. Daar is hij nu ook in Frankrijk voor in verdenking gesteld.

Het verblijf van Osama Krayem in Frankrijk is maar van korte duur. Hij is overgebracht voor een verhoor door de onderzoeksrechter in Parijs, maar keert vandaag nog terug. De gerechtelijke diensten in Frankrijk wilden Krayem verhoren over zijn rol bij de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Hij is nu ook in Frankrijk officieel in verdenking gesteld voor de aanslagen in Parijs. 

Tweede man in de metro

In ons land kwam Osama Krayem in beeld als dader van de aanslag op metrostation Maalbeek op 22 maart 2016. Hij liep daar weg voor de explosieven afgingen. In ons land is hij in verdenking gesteld voor die aanslag, maar ook voor de aanslagen in Parijs in 2015. Zijn vingerafdrukken zijn namelijk gevonden in verschillende schuiloorden die gebruikt werden door de daders van Parijs. Zo werden er sporen van hem gevonden in twee safehouses in Schaarbeek, maar ook in Vorst en Auvelais. Hij was op de plaats waar de bommen voor Parijs werden gemaakt, maar ook waar die voor Brussel werden gefabriceerd. Krayem werd in oktober 2015 door Salah Abdeslam opgehaald in het Duitse Ulm, samen met nog twee terreurverdachten.

Dagje aller-retour Parijs

Hoewel Krayem in ons land al meer dan twee jaar geleden in verdenking gesteld werd voor de aanslagen in Parijs, was dat in Frankrijk nog niet gebeurd. Een Franse onderzoeksrechter heeft Krayem vandaag verhoord en hem in verdenking gesteld. Na afloop van het verhoor wordt Krayem weer naar ons land overgebracht.

Meest gelezen