BELGA/VANLATHEM

Voorlopig nog geen DNA-test voor koning Albert

De vraag van Delphine Boël om koning Albert een DNA-test te laten afleggen kan nog niet beantwoord worden. Dat zegt het Brusselse Hof van Beroep in een tussenarrest. Delphine Boël had die DNA-test gevraagd om aan te tonen dat koning Albert haar biologische vader is.

De gerechtelijke strijd van Delphine Boël om erkend te worden als biologische dochter van koning Albert sleept al jaren aan. Even samenvatten waar we staan in de procedure: in 2013 heeft Jacques Boël een DNA-test laten afnemen waaruit bleek dat hij niet de biologische vader was van Delphine Boël. Dat was het beginpunt om voor de rechtbank in Brussel de procedure over de betwisting van het vaderschap van Jacques Boël te starten. Juridisch is het namelijk zo dat eerst het vaderschap van Jacques Boël moet worden ontkend door een rechtbank voordat er een procedure kan beginnen om koning Albert als vader aan te duiden.

Bezit van staat

Ondanks de negatieve DNA-test van Jacques Boël besliste de rechtbank vorig jaar toch dat Jacques Boël moet beschouwd worden als de vader van Delphine omwille van het bezit van staat. Doordat Jacques Boël zich zoveel jaren gedragen heeft als de vader van Delphine, maakt hem dat ook wettelijk tot vader, was de redenering van de rechter.

Voorlopig geen DNA

Delphine Boël en haar advocaat gingen in beroep tegen die beslissing en het is in die zaak dat het hof van beroep een tussenarrest heeft genomen. Het spreekt zich uit over twee vragen die door Delphine Boël gesteld werden. Eerst en vooral is een tweede DNA-test van Jacques Boël niet nodig. Die werd gevraagd omdat de koning had aangegeven dat de eerste test onbetrouwbaar was. Het hof spreekt dat tegen. De vraag naar een DNA-test van koning Albert kan voorlopig nog niet beantwoord worden, zegt het hof. Om zich daarover uit te kunnen spreken, moet namelijk eerst het vorige vonnis dat Jacques Boël als vader aanduidt, hervormd worden. Over die kwestie zal in september opnieuw gedebatteerd worden. Tot dan is koning Albert dus zeker dat hij geen DNA-test zal moeten afleggen.

Meest gelezen