© 2017 PANAPRESS

Amnesty International: "Engelstalig Kameroen in greep van dodelijk geweld"

In Kameroen, in West-Afrika, worden de Engelstalige gebieden geplaagd door escalerend geweld tussen het leger en separatistische rebellen. Beide partijen plegen wandaden waar de gewone bevolking het slachtoffer van is, schrijft Amnesty International in een rapport. 

De bevolking van de Engelstalige provincies South-West en North-West lijdt onder het toenemende geweld van leger en rebellen. Amnesty International heeft de wandaden van beide partijen opgetekend. De onderzoekers spraken met 150 slachtoffers en ooggetuigen en gebruikten satellietbeelden. Daaruit blijkt dat de separatistische rebellen het afgelopen anderhalf jaar zeker 44 soldaten hebben omgebracht en 42 scholen hebben aangevallen. Het leger heeft als represaille mensen gefolterd, op betogers geschoten en hele dorpen platgebrand.  

Drie dagen lang sloegen ze ons met schoffels, hamers, planken en kabels. Ze stampten ons met hun laarzen en goten heet water over ons... Toen ik bewoog en riep, verbrandde een van hen me met zijn sigaret. 

slachtoffer foltering

Ambazonië

De onrust in het westen van Kameroen, tegen de grens met Nigeria, begon eind 2016, na een reeks van stakingen en protest tegen wat advocaten en leerkrachten als discriminatie beschouwden door het Franstalige regime van president Paul Biya.  Tijdens de protesten riepen separatisten de onafhankelijke staat Ambazonië uit.  Er begon toen ook een soort van guerilla tegen het leger, waarbij ook plaatselijke leerkrachten en stamhoofden werden geviseerd van wie vermoed werd dat ze samenspanden met de regering.

Maar de separatistische reflex was al veel vroeger begonnen. Het gebied, een vijfde van het huidige Kameroen, had zich als Brits mandaatgebied na de onafhankelijkheid in 1961 aangesloten in een federatie met het Franstalige Kameroen, dat zich had losgemaakt van Frankrijk.  President Biya haalde zich de woede van de Engelstaligen op de hals door jaren van taaldiscriminatie. In 1985 riep advocaat Fon Goji Dinka de onafhankelijkheid uit, hij werd meteen in de cel gedraaid.  Het huidige geweld is daar grotendeels een heropflakkering van. 

AFP or licensors

Slechte reputatie

Het regime in Kameroen heeft al vaker een slecht rapport gekregen van mensenrechtenorganisaties. Zo is het zeer repressief tegen homoseksuelen, en heeft het leger in de zijdelingse strijd tegen de Nigeriaanse extremistische terreurbeweging Boko Haram,  ook de lokale bevolking met tienduizenden op de vlucht gejaagd. Voor die strijd tegen Boko Haram heeft Kameroen veel internationale financiering en militaire opleiding gekregen. Het lijkt erop dat die middelen nu ook tegen de eigen bevolking worden ingezet. 

Het leger heeft door zijn repressieve aanpak het omgekeerde effect: het geweld is er door geëscaleerd en de tegenstellingen zijn nog groter geworden. Maar ook de rebellen gaan driest tekeer in hun aanvallen tegen de ordediensten en zogenoemde medeplichtigen, zegt Amnesty International.

Dat de gewapende separatisten de gewone bevolking herhaaldelijk viseren, toont aan dat ze het menselijk leven helemaal misprijzen. 

Samira Daoud, vice-directeur Amnesty West- en Centraal-Afrika

Door het geweld zijn al 120.000 burgers op de vlucht geslagen. 20.000 mensen zijn over de grens naar kampen in Nigeria gevlucht, waar ze in moeilijke omstandigheden leven. 

Meest gelezen