Video player inladen...

Björn Soenens: "Top wordt vergeleken met Groundhog Day, als ontwaken uit een winterslaap"

De Amerikaanse president Donald Trump kan zonder gezichtsverlies naar huis. Tot laat in de nacht kwamen er positieve reacties uit de VS op de top in Singapore. Al gaan hier en daar ook kritische stemmen op. Amerikawatcher Björn Soenens peilde in New York naar reacties.

"Men keek naar de beelden en zag toch iets historisch gebeuren, iets dat in 70 jaar nog niet was vertoond", zegt Soenens. "Voorstanders van Donald Trump hebben het over "the art of the deal". Sommigen spreken ook over "Groundhog day", een feestdag die hier op 2 februari wordt gevierd en het einde inluidt van de winterslaap van de bosmarmotten. Zo wordt het hier dus genoemd: het einde van een winterslaap, want dialoog is altijd beter dan confrontatie, dan de oorlogstaal die we vorige zomer hoorden."

Maar er zijn ook kritische stemmen. "Dat de president van Amerika over een dictator spreekt als over "iemand die hij heel graag wil leren kennen, met wie hij een uitstekende verhouding heeft", dat roept ook vragen op." 

Ook over wat er in het akkoord staat, rijzen er kritische vragen, zegt Soenens. "Is er wel verificatie voorzien? Zal er echt ontwapening komen? Maar de bottom line is toch dat dit een goede zaak is, dat dit het begin is van een lang, riskant vredesproces."

Tweede ontmoeting in het Witte Huis?

In Amerika wordt ook al vooruitgeblikt naar een mogelijke tweede ontmoeting tussen beide leiders. Trump heeft Kim Jong-un namelijk uitgenodigd om naar het Witte Huis te komen. "Op die manier kan hij de druk op Kim blijven opvoeren. Door de verstandhouding goed te maken, kan hij hem wijzen op de gedane beloftes".

Ook wat de uitnodiging betreft, wordt een kanttekening gemaakt. "Dit doet denken aan Reagan die Gorbatsjov uitnodigde in het Witte Huis in de jaren 80. Alleen is Kim Jong-un niet de leider van een wereldmacht, maar van een lilliputter. Maar wel van een lilliputter met kernwapens."

Meest gelezen