De Croo twijfelt over beursgang Belfius wegens koppeling aan Arco, Peeters: "Gewoon doen"

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) twijfelt eraan of de beursgang van staatsbank Belfius nog tijdens deze regeerperiode zal kunnen gebeuren. Dat schrijft De Tijd. De Croo wil het dossier van Belfius loskoppelen van Arco. "Want de timing van beide dossiers loopt niet samen." De koppeling is echter een eis van regeringspartij CD&V. Vicepremier Kris Peeters ziet geen reden om te twijfelen.

De beursgang van Belfius staat op de agenda van de federale regering, maar de liberale vicepremier De Croo vreest dus dat het niet meer zal lukken. "Een beursgang vergt tijd om dat goed voor te bereiden. Als we Belfius dit najaar nog naar de beurs willen brengen, dan moeten we de beslissing zo ongeveer tijdens de maand juli nemen. Het moet dus vooruit gaan en ik merk dat men een oplossing voor Arco aan dat dossier blijft koppelen", zegt vicepremier De Croo.

"Men", dat is regeringspartij CD&V. De christendemocraten willen inderdaad eerst een oplossing voor de Arco-coöperanten en dan een beursgang van Belfius. Maar voor Arco is er op dit moment nog geen definitieve oplossing. "De timing van beide dossiers loopt niet samen", aldus De Croo. "Een oplossing voor Arco kan voor mij, dat staat ook in het regeerakkoord en ik wil mij daar absoluut aan houden. Maar dan moet het nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Vandaar dat ik pleit om het los te koppelen."

Open VLD en N-VA zijn al langer koele minnaars van de politieke koppeling van beide dossiers. De Croo vreest dat door langer te talmen met Belfius, de beursgang misschien in een minder gunstig beursklimaat zal moeten plaatsvinden én dat die de beursgang ook in het vaarwater van de verkiezingen zal komen. "En dat is geen goed moment om een beursgang te doen. Dat moet met de nodige rust gebeuren." Alexander De Croo hoopt daarom naar eigen zeggen op "redelijkheid". 

Peeters: "Geen reden om te twijfelen"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) ziet geen enkele reden om te twijfelen. "Het kan perfect om in de maand juli - waar er ook belangrijke discussies over begroting en andere dossiers op tafel komen - de twee dossiers Arco en Belfius te laten landen."

Peeters gebruikt daarvoor met een kwinkslag de slogan van de Open VLD. "We moeten dat gewoon doen. We moeten niet nu al twijfel hebben over het feit dat het niet zou lukken. De regering moet in belangrijke dossiers nog doorhakken, daar is iedereen vragende partij voor. Ik ga ervan uit dat dat perfect kan en hoop dat mijn collega's van Open VLD diezelfde ingesteldheid hebben."

Meest gelezen