Elke dag drie egels met bijtwonden in opvangcentrum

Bij SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen krijgen ze elke dag minstens drie nieuwe egels met bijtwonden binnen. De egels zijn aan het paren en dat gaat traditioneel gepaard met vechtende mannetjes. Maar ook honden zijn de boosdoener, zeggen ze bij het opvangcentrum.

In het opvangcentrum voor dieren in Geraardsbergen is het druk op dit moment. Egels worden dagelijks binnengebracht door vrijwilligers, vaak met bijtwonden tussen hun stekels.

"Heel veel mannetjes gaan op dit moment het gevecht aan met elkaar. Met het warme weer komen de vliegen daarop af en leggen ze hun eitjes tussen de stekels in de wonden. Daar schuilt het gevaar voor de dieren," vertelt Nancy van SOS Wilde Dieren. Vaak mijden egels elkaar in een tuin, om zo een confrontatie uit de weg te gaan. "Bijtwonden van een hond zien we tegenwoordig ook veel," zegt Nancy. "We krijgen minstens drie egels met bijtwonden binnen per dag de laatste tijd."

Laat de ree zitten

Er worden naast egels ook heel veel kauwen en kraaien binnengebracht bij SOS Wilde Dieren. Vaak nesten die uit een schouw komen, of jonge vogels die niet kunnen vliegen en - zo lijkt het - aan hun lot worden overgelaten door de ouders.

"Het grootste probleem is dat andere dieren op de loer liggen, zoals katten. Dan is de makkelijkste oplossing het dier bij ons binnenbrengen, ook al hoeft dat niet altijd. Dat de jonge vogels leren vliegen op die manier is normaal," verklaart Nancy. Het zorgt voor meer werk in het opvangcentrum. Werk dat niet altijd nodig is. "Als je een nest vanuit de schouw neemt, zet je het best ergens in de buurt van je huis. Dan zullen de ouders hun kleintjes wel terugvinden." (Lees verder onder de foto.)

ree

Bij reeën net hetzelfde probleem: "Een jong reetje laat je best zitten, zodanig dat er geen mensengeur rond het jong hangt. Want als de moeder dat ruikt, dan kijkt ze er niet meer naar om," vertelt Nancy.

Jonge reeën verstoppen zich in het hoge gras. Dan lijkt het alsof ze hulp nodig hebben, maar dat is niet zo. Ze wachten geduldig tot de moeder terugkomt met voedsel. Als een mens hun pad kruist denkt die dan ook verkeerdelijk dat er iets mis is.

"De meeste mensen proberen het zelf groot te brengen. dan is het te laat om het terug te zetten. Als het nog niet te laat is, gaan we naar de originele vindplaats en wrijven we het jong in met kruiden en gras. Dan is er hoop dat de moeder het jong nog aanvaard," verduidelijkt het opvangcentrum. "We hebben al veel dieren binnengekregen, waarvoor het eigenlijk niet nodig was."

Meest gelezen