Video player inladen...

EU wil budget voor grens- en migratiecontrole verdrievoudigen voor periode 2021-2027

De Europese Commissie wil het budget van de EU voor de bewaking van de buitengrenzen en de controle van migratie bijna verdrievoudigen voor de periode 2021-27. Dat heeft Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos vanmiddag aangekondigd. 

"Het incident met de Aquarius (het ngo-schip met 629 migranten dat niet welkom is in Italië, nvdr.) herinnert ons eraan dat migratie geen theoretische discussie is", aldus Avramopoulos, die het heeft over "een Europees probleem dat een Europees antwoord verdient".

Daarom stelt hij voor om meer geld vrij te maken voor de periode 2021-27: 35 miljard euro. Dat is bijna een verdrievoudiging in vergelijking met de 13 milard in de huidige zevenjaarsbegroting. Het grootste deel van die 35 miljard gaat naar de Europese kustwacht, die de buitengrenzen moet bewaken. Een belangrijk onderdeel hier is de uitbreiding van de Europese kustwacht van 1.500 naar 10.000 manschappen. Daarnaast maakt de commissie ook geld vrij om de lidstaten te ondersteunen, onder meer voor het terugkeerbeleid. 

Eind deze maand moet de top van Europese staatshoofden en regeringsleiders het eens zien te raken over de nieuwe Europese asielregels, maar ook over de hervorming van de zogenoemde Dublin-conventie is nog geen akkoord in zicht

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen