Video player inladen...

Gewezen Congolese vicepresident Bemba komt vrij en mag naar België komen

Jean-Pierre Bemba, de voormalige Congolese vicepresident, mag de gevangenis verlaten en naar zijn familie in ons land komen. Dat heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag beslist. De rechters spraken Bemba vorige vrijdag vrij voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid die door zijn militie werden begaan in de Centraal-Afrikaanse Republiek tussen oktober 2002 en maart 2003. 

De rechters in spraken Bemba in hoger beroep vrij, nadat hij in eerste aanleg nog veroordeeld was tot 18 jaar cel. Zijn militie had zich in de Centraal-Afrikaanse Republiek schuldig gemaakt aan moord en verkrachting, maar het hof van beroep oordeelde dat de oud-krijgsheer niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor vergrijpen van zijn ondergeschikten. 

Bemba kan onder voorwaarden terug naar zijn familie in ons land, waar hij in 2008 werd opgepakt. De rechters hebben hem verboden om in het openbaar uitspraken te doen over een andere zaak, die nog loopt en waarvoor hij mogelijk nog een straf moet uitzitten. 

Die zaak draait rond de intimidatie en omkoping van getuigen. De procedure loopt dus nog, maar Bemba zat de maximumstraf die hij daar riskeert (vijf jaar) eigenlijk al uit, waardoor de rechters beslisten dat hij vrij mag komen.

De belangrijkste vraag is nu of Bemba zal meedoen aan de 

Eind dit jaar zijn er verkiezingen in Congo, maar volgens de kieswet en de Congolese grondwet zal Bemba wegens zijn veroordeling voor corruptie niet mogen deelnemen. 

Meest gelezen