Gouden jongen te bewonderen in Mechelen

Mechelen is weer een kunstwerk rijker. Vandaag werd daar "Golden boy" ingehuldigd. Het beeld van Scandinavische makelij is te bewonderen op het Margaretaplein.

Keizer Karel

Het beeld vat post naast de Stadsschouwburg, waar vroeger Margareta van York resideerde, en schuin tegenover het paleis van Margareta van Oostenrijk – het Hof van Savoye. Met deze symbolische plaatsing wil de Stad refereren naar de kinderjaren van Karel V, die samen met zijn zusjes resideerde in het paleis van Margareta van York.

“Van Keizer Karel, wereldvorst van de Nieuwe Tijd, die zijn kindertijd aan het Bourgondisch hof doorbracht, zijn niet zoveel referenties in de openbare ruimte”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer (Groen). “Dit hebben we met dit topwerk rechtgezet. “Het beeld symboliseert ook de onschuld en de verheerlijking van het kind in het algemeen. Mechelen zet letterlijk en figuurlijk het kind op een voetstuk en erkent de held in elk kind, het geloof in de toekomst van elk kind.”

Meest gelezen