Video player inladen...

Van de Weghe: "Kim-regime is na vandaag gelegitimeerd door de Amerikanen" 

Historisch. Zo mogen we zonder twijfel de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemen. De beelden van de handdruk tussen beide heren gaan de wereld rond. "Het Kim-regime is na vandaag gelegitimeerd door de Amerikanen. Wellicht was dat alleen mogelijk geweest met een Amerikaanse president als Trump", zegt onze Amerika- en Koreakenner Tom Van de Weghe vanuit Singapore.

Het is gebeurd. De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar ontmoet. Na hun historische gesprek hebben beide leiders ook een document ondertekend. Heel wat - inhoudelijke - vragen blijven op dit moment nog onbeantwoord. Is Kim bereid om zijn volledige kernprogramma op te geven en tegen welke prijs?

"Maar dat de top überhaupt gehouden werd, kan je op zich een succes noemen", zegt Tom Van de Weghe. "Wie had dat een half jaar geleden gedacht, toen beide leiders elkaar nog met niet zo vriendelijke koosnaampjes bedachten? Er werd zelfs even gevreesd voor een heuse kernoorlog. De beelden die we hier vandaag zagen, waren zonder meer historisch. Die handdruk tot viermaal toe, was datgene waar zoveel mensen zo lang op hebben gewacht."

De sfeer zat van bij de eerste momenten duidelijk goed. "De twee leken het echt met elkaar te vinden. Dat staat in schril contrast met de beelden die we afgelopen weekend uit Canada kregen, waar Trump met de traditionele Amerikaanse bondgenoten overhoop leek te liggen."

"Dit is alleen mogelijk geweest met een Amerikaanse president als Trump"

De organisatie van de top in Singapore heeft heel wat geld gekost: zo'n 12 miljoen euro. De Amerikanen zullen hun deel betalen, maar de factuur van Noord-Korea zal mogelijk betaald worden door de regering van Singapore zelf. "Op zich is dat straf", vindt VRT-journalist Tom Van de Weghe. "Als je weet dat Noord-Korea niet rijk is, maar de familie van Kim Jong-un heeft zelf een gigantisch fortuin verzameld op de rug van de bevolking."

"Dat is een van de meest opmerkelijke zaken van deze top: dat een autoritair figuur als Kim Jong-un die door velen omschreven wordt als een brutale dictator van een gruwelregime, hier een rode loper uitgerold gekregen heeft en werd aanvaard als gelijke gesprekspartner. Daar ligt uiteindelijk de historische betekenis van deze top op lange termijn: het Kim-regime is na vandaag gelegitimeerd door de Amerikanen. Wellicht was dat alleen mogelijk geweest met een Amerikaanse president zoals Trump, die totaal buiten het boekje denkt."

Trump onderscheidt zich van alle andere Amerikaanse presidenten

"President Trump heeft met deze top enorm veel krediet opgebouwd op internationaal vlak en scoort ook ongelooflijk sterk op zijn thuisfront. "Hij toont dat hij een wereldleider is. Hij onderscheidt zich van alle andere Amerikaanse presidenten die nooit wilden samenzitten met de Noord-Koreanen. Vriend en vijand zijn het erover eens dat dit een historische stap is, ook al was het op aandringen van de Koreanen zelf en heeft Trump gevolgd wat zij in beweging hebben gezet", aldus Van de Weghe.

Wat met China?

Peking - een traditionele bondgenoot van Noord-Korea - heeft de top met argusogen gevolgd. "De Chinezen zijn de grootste vragende partij voor meer stabiliteit in de regio, zeker nu Noord-Korea over die kernwapens beschikt. Dus de Chinezen zijn heel blij dat dit gebeurt vandaag."

Maar China is tegelijk ook beducht dat Noord-Korea zich te veel van onder de beschermde vleugels van China gaat loswrikken en dichter gaat aanleunen bij de Amerikanen. "Daar zit het geopolitieke spel dat hier vandaag gespeeld wordt. De Amerikanen willen hun invloed in heel deze Aziatische regio vergroten. Hier valt economisch enorm veel te rapen. Zij willen de opmars counteren en als dat lukt door het op een akkoord te gooien met de Noord-Koreanen, dan is dat mooi meegenomen."

Herbekijk hier de VRT NWS live vanuit Singapore met Tom Van de Weghe

VIDEO: herbekijk hieronder Tom Van de Weghe in "Terzake"

Video player inladen...

Meest gelezen