Video player inladen...

Macedonië zal binnenkort Noord-Macedonië heten, met goedkeuring van Griekenland

Macedonië, tot 1991 een deelrepubliek van het voormalige Joegoslavië, verandert binnenkort van naam en zal Noord-Macedonië gaan heten. Daarover hebben de Macedonische premier Zoran Zaev en zijn Griekse collega Alexis Tsipras een akkoord bereikt. Athene gaat Noord-Macedonië ook officieel erkennen als land en de Macedonische premier Zaev hoopt nu snel lid van de NAVO te worden.

Het akkoord tussen Athene en Skopje maakt een eind aan decennia geruzie over de naam "Macedonië". Het land Macedonië riep zijn onafhankelijkheid uit op 8 september 1991, maar de internationale erkenning van het nieuwe land werd onmiddellijk bemoeilijkt door buurland Griekenland, waarvan de noordoostelijke provincie ook "Macedonië" heet.

De Grieken vreesden dat er verwarring tussen het land "Macedonië" en hun eigen provincie "Macedonië" zou ontstaan. Alexander de Grote is geboren in Pella, in de Griekse provincie, en wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste Grieken uit de Oudheid. 

In 1993 werd Macedonië lid van de Verenigde Naties, maar wel onder de naam FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia). Een hele reeks landen hebben het land intussen ook officieel erkend als "Republiek Macedonië". De Griekse gevoeligheden leidden de voorbije decennia geregeld tot massaal straatprotest. Griekenland kondigde ook economische sancties af tegen zijn noorderbuur, die bijvoorbeeld geen gebruik mocht maken van de haven van Thessaloniki, een belangrijke toegangspoort tot de zee.

In de vroegere Joegoslavische deelrepubliek komt er nog een referendum over de nieuwe naam. Ook het parlement in Skopje moet zijn instemming nog geven. Premier Zaev zegt ook te verwachten dat de NAVO-top van 12 juli het land zal uitnodigen om lid te worden.

Groen: de Griekse provincie Macedonië / Roze: de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië, binnenkort Noord-Macedonië.

Meest gelezen