AFP or licensors

Macron verwijt Italiaanse regering cynisme, maar krijgt lik op stuk

"Cynisch en onverantwoordelijk". Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron over de weigering van Italië om het reddingsschip Aquarius toe te laten in zijn havens. Maar Macron krijgt lik op stuk. "Italië heeft geen hypocriete lessen te leren van een land dat altijd heeft weggekeken als het om migratie gaat", reageert de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Ook in eigen land krijgt de Franse regering trouwens kritiek op haar "oorverdovend stilzwijgen". 

De Franse president Macron was vandaag een van de Europese leiders die kritiek uitte op de beslissing van de nieuwe Italiaanse regering om voor het eerst een reddingsschip met migranten niet te laten aanmeren. Macron noemde de Italiaanse weigering "hypocriet en onverantwoordelijk".

Hij verwees naar het maritieme recht, dat stelt dat een schip in geval van nood naar de dichtsbijzijnde kust moet worden gebracht. Als de Aquarius voor de Franse kust had gelegen, was het schip welkom geweest, stelde de Franse president.

Italië heeft geen lessen te leren van land dat zich altijd cynisch en rigide heeft opgesteld over migratie

De reactie van de nieuwe Italiaanse premier Giuseppe Conte liet niet lang op zich wachten, en was ongewoon scherp. Italië heeft geen lessen te leren van een land dat zich altijd cynisch en rigide heeft opgesteld als het om migratie gaat, zei Conte.  

"De Franse verklaringen over de Aquarius zijn verrassend en tonen een ernstig gebrek aan kennis over wat er echt gaande is. Italië kan geen hypocriete lessen aanvaarden van landen die altijd hebben verkozen om de andere kant op te kijken wanneer het over migratie gaat", zei de Italiaanse premier in een mededeling. 

Spanje heeft hulp aangeboden, Frankrijk zweeg

Macron had trouwens in eigen land ook al kritiek gekregen over het  uitblijven van een reactie op het lot van de Aquarius. Linkse partijen, maar ook een groep van naar verluidt een dertigtal afgevaardigden binnen Macrons eigen La République en Marche verwijten de regering dat ze in tegenstelling tot Spanje niet heeft aangeboden om de Aquarius op te vangen. 

"Geconfronteerd met een geval van nood en absolute ontreddering, zou het Frankrijk tot eer hebben gestrekt als het een uitzondering had gemaakt en de opvarenden van de Aquarius had opgevangen", tweette Macrons partijgenote Anne-Christine Lang. "Spanje heeft hulp aangeboden, Frankrijk zweeg", was de reactie van Sonia Krimi, een ander LREM-parlementslid. 

Gisteren was een grappig bedoeld onderonsje van de Franse premier Edouard Philippe en onze eigen premier Charles Michel bij sommigen ook al in een verkeerd keelgat geschoten. Tijdens een persconferentie over de strijd tegen terrorisme kregen beide ministers ook een vraag voorgelegd over de Aquarius. Zouden Frankrijk en België bereid zijn om hun havens te openen, luidde de vraag.

"Ten eerste heeft België geen havens aan de Middellandse Zee", was het eerder onbeholpen antwoord van Charles Michel. "Dat kan er nog van komen", repliceerde Edouard Philippe, alluderend op de klimaatverandering. "Ik vrees ervoor", zei Michel, alvorens op ernstiger toon dan toch uit te wijden over het thema. 

Vrijdag wordt de Italiaanse premier ontvangen bij Macron. Intussen heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb zijn collega's uit Italië en Spanje uitgenodigd om de komende dagen "de dialoog uit te diepen" over migratiekwesties. In een telefoontje met zijn Italiaanse ambtsgenoot Matteo Salvini beklemtoonde hij de "noodzaak van een gecoordineerde Europese aanpak".

Meest gelezen