AFP or licensors

Opnieuw lynchpartij in India na geruchten op Whatsapp

In de Indiase staat Assam in het noordoosten van het land zijn vrijdagavond twee mannen gelyncht. De twee werden door de massa aangezien voor kidnappers. In een video die al een tijdje gedeeld wordt op Whatsapp is te zien hoe twee mannen een kind meenemen. India wordt al maanden geplaagd door valse geruchten over kidnappings die verspreid worden via sociale media.

De video in kwestie toont twee mannen op een moto die op een groepje kinderen afrijden. Daar grijpen ze een kind, waarna ze wegrijden. Het filmpje blijkt fictief te zijn en niet eens uit India te komen, maar uit Pakistan. Het is een stuk uit een sensibiliseringsvideo over kidnappings om mensen bewust te maken van de gevaren voor kinderen op straat. Na de in scène gezette kidnapping houdt een van de mannen een bordje met uitleg omhoog. Dit laatste stuk is uit de video geknipt die gedeeld wordt in India. Lokale media pikten de video ook op, waardoor het verhaal aan geloofwaardigheid won.

Op vrijdagavond stopten de twee slachtoffers met de auto in een dorpje in Assam. Omdat ze zelf uit Guwahati kwamen, de dichtstbijzijnde grote stad, stopten ze er om de weg te vragen. De inwoners van het dorp zagen hen aan voor kidnappers. De massa sloeg de twee mannen met bamboestokken, waarna ze werden opgehangen. De politie kon al 16 mensen arresteren, maar niet voor een filmpje van de lynchpartij zijn weg vond op sociale media. Studenten en activisten trokken de straten op om te protesteren tegen de moorden.

Whatsapp is in India razend populair, waardoor nieuws zich snel verspreidt.
AFP or licensors

Smartphone-natie

Maar één op vier Indiërs heeft een smartphone. Maar in een land met meer dan een miljard inwoners gaat dit nog steeds over zo’n 300 miljoen smartphonegebruikers. In een vrij korte tijd kregen ze toegang tot het internet. Lokale overheden proberen het volk wel bewust te maken van de aanwezigheid van fake news op Whatsapp en andere sociale media, maar de bestrijding is moeilijk. Vooral met de stroom aan berichten over fictieve kidnappings weet de Indiase politie geen raad.

De slachtoffers van de hysterie zijn vooral mensen die nieuw zijn in de regio of niet de lokale taal spreken. In april dit jaar werd een man in het zuiden van India doodgeslagen door een massa omdat hij schijnbaar doelloos door de straten liep. In mei zijn minstens vijf moorden te linken aan valse geruchten op Whatsapp, waaronder op een oudere vrouw die snoep gaf aan kinderen en op een man die Hindi sprak in plaats van Telugu, de lokale taal.

Studenten en activisten kwamen op straat in Guwahati om de arrestatie van de moordenaars te eisen.
AFP or licensors

Meest gelezen