Primeur in Aalst om hartfalen te voorspellen

Het OLV-ziekenhuis in Aalst werkt als eerste ziekenhuis in ons land met software die hartfalen bij patiënten kan voorspellen. Die software wordt nu ingeladen bij een beperkte groep patiënten met een defibrillator of een pacemaker.

De software maakt het mogelijk om hartfalen te voorspellen bij patiënten met een pacemaker of defibrillator. Hartfalen is een aandoening waarbij de hartspier verzwakt, en is onder meer te herkennen aan kortademigheid en gezwollen voeten.

De nieuwe software biedt heel wat voordelen, zegt dokter Marc Van den Heyden van OLV Aalst. "Op zich geeft dat gigantische voordelen voor de patiënt zelf. Zijn levenskwaliteit zal verbeteren. Anderzijds is het gezondheids-economisch ook belangrijk, want hartfalen is een dure aangelegenheid. Vooral als die mensen gehospitaliseerd worden".

De levenskwaliteit van de patiënt zal verbeteren, en we kunnen kosten uitsparen

Het tijdig voorspellen van een episode van hartfalen is cruciaal om ziekenhuisopnames te vermijden. Na hartfalen zijn patiënten doorgaans lang ziek en is het risico op fatale complicaties hoog. Zo zou de kans op overlijden in het eerste jaar na opname sterk verhoogd zijn.   

Het tijdig voorspellen kan dus een opname preciezer afstemmen, waardoor kosten worden uitgespaard. De patiënten worden via telemonitoring van thuis uit gevolgd. De software, ontwikkeld door de multinational Boston Scientific, zou een voorspelling weken op voorhand kunnen doen.

"Voorlopig gaan we het systeem gebruiken bij een beperkte groep patiënten", zegt cardioloog Ward Heggermont. "De toekomst moet dan uitwijzen of dat algoritme de mogelijkheid biedt om een grotere groep patiënten op te volgen." Heggermont vraagt ook dat de overheid financieel zou tussenkomen bij het op afstand opvolgen van hartpatiënten.  

Meest gelezen