Videospeler inladen...

Professor Criekemans: “Kim is ongetwijfeld de grote winnaar”

Professor Internationale Politiek David Criekemans, van de Universiteit van Antwerpen, is meteen kritisch over het akkoord tussen de VS en Noord-Korea: “Als je het document leest, lijkt het op het eerste gezicht fantastisch, tot je een beetje dieper nadenkt over wat er achter zit”. Volgens Trump zou de VS een veiligheidsgarantie geven aan het regime van Noord-Korea. En Kim zou bereid zijn een stap te zetten in de richting van een denuclearisatie. Het proces dat nu volgt, wordt veel ingewikkelder, voorziet Criekemans.

Criekemans blijft alvast voorzichtig over de uitvoering van het akkoord. “Het zou inderdaad kunnen dat Kim een aantal stappen zet richting die denuclearisatie, maar hij gaat nooit in vijf minuten al zijn nucleaire wapens opgeven. Dan zou zijn regime een vogel voor de kat zijn.”

Er zijn volgens de professor ook nog een aantal mogelijke interpretaties van de denuclearisatie van Korea. “Wat zijn nu de verschillende stappen, welke fases zitten daarin en welke andere partijen worden er nu bij betrokken?” vraagt Criekemans zich af. 

Kim is slim

Donald Trump is dus niet de enige die met Kim onderhandelt. De Noord-Koreaanse leider kiest zijn partners uit. “Kim is heel slim, dus hij doet het in fases en nu geeft hij het gevoel aan de Amerikaanse president dat er een positief proces komt, dat hij een winnaar is, maar vrij snel zal het proces diplomatiek veel complexer worden. De Chinezen en de Russen worden erbij betrokken.” 

“Trump heeft de “quick win”, concludeert Criekemans, die al voorziet dat Trump dit zal kunnen gebruiken bij de aankomende, tussentijdse verkiezingen in de VS. Door deze triomf zal hij "kunnen aantonen dat hij als anti-establishment-figuur al de handboekjes internationale politiek heeft weggesmeten en het nu op zijn manier doet en met betere resultaten.”

Maar of dat op lange termijn ook zo is?  Dat valt nog af te wachten. Vooral de Chinezen zullen nog een belangrijke rol spelen.  “Zij zullen het akkoord zien als een opportuniteit om de Amerikanen van het Koreaanse schiereiland te vegen.” 

Mensenrechten?

Maar in de ogen van de professor is niet Trump maar Kim Jong-un ongetwijfeld de grote winnaar. "Hij heeft zijn regime gered, hij krijgt erkenning en we zijn weinig kritisch omtrent het regime zelf."

Over mensenrechten is er bijvoorbeeld niet gesproken. Het akkoord beperkt zich tot de veiligheidsrelatie. “Kim heeft tijd gekocht en met die tijd kan hij eens gaan kijken welke marge hij heeft bij de Chinezen.” Die vroegen na de ontmoeting al om de sancties tegen Noord-Korea stop te zetten. En daar hoopt Kim ook al lang op.  

VIDEO: Voor Korea-specialist Remco Breuker is het zonneklaar: "Amerika is met open ogen in een enorme valkuil getrapt". Bekijk hieronder wat hij over de kwestie nog zei in "Terzake".

Videospeler inladen...

VIDEO: Ook professor internationale politiek Jonathan Holslag reageert voorzichtig op het akkoord tussen de VS en Noord-Korea.

Videospeler inladen...

Meest gelezen