Video player inladen...

Reddingsschip Aquarius en twee Italiaanse schepen zetten koers naar Valencia, wellicht nog vier dagen op zee 

Het reddingsschip Aquarius heeft vanavond koers gezet naar de haven van Valencia. Het schip kreeg gisteren het aanbod van Spanje om daar aan te meren, maar moest tot 's namiddags wachten op instructies om te mogen vertrekken. Het dobberde twee dagen en twee nachten lang rond op 27 zeemijlen van Malta, en 35 van Sicilië, nadat Italië en Malta hadden geweigerd om het toe te laten in hun havens. Een deel van de opvarenden is overgestapt op Italiaanse schepen, die samen met de Aquarius op weg zijn naar Spanje. 

In de loop van de namiddag kwamen twee schepen van de Italiaanse kustwacht en marine aan bij de Aquarius om opvarenden over te nemen van het reddingsschip, een operatie die uren duurde. Volgens de tellingen die daarbij werden gedaan, bleek dat de Aquarius niet 629, maar 630 opvarenden aan boord had.  

's Avonds even na 21 uur was het dan zover, en konden de schepen koers zetten naar Valencia, meldde Sara Alonso Esparza, een journaliste die aan boord is van het schip. 

Opvarenden overgebracht naar twee andere schepen

Met 630 mensen had de Aquarius te veel opvarenden aan boord om de lange tocht naar Valencia aan te vatten, zeker omdat verwacht wordt dat de weersomstandigheden slechter zullen worden.

"We kregen de opdracht om 400 van de 629 opvarenden op de Italiaanse schepen te zetten", zei Katrien Coppens van Artsen Zonder Grenzen, dat samen met SOS Méditerranée het schip inzet voor reddingsacties, vanmiddag. Ironisch genoeg werden 400 migranten afgelopen weekend juist door de Aquarius overgenomen van schepen van de Italiaanse kustwacht en marine.

"Daarna zijn we geïnstrueerd om de 229 mensen die dan nog op de Aquarius zitten ook naar Valencia over te brengen", zegt Coppens. Aan boord van het reddingsschip zijn nu nog 51 vrouwen, 45 mannen en 10 kinderen. 

De drie schepen zullen er wellicht vier dagen over doen om de haven van Valencia te bereiken. Naar verwachting zullen ze daar zaterdag aankomen. 

Bevoorrading

De schepen zijn dus extra bevoorraad. Vanmorgen kreeg de Aquarius al proviand geleverd door een Italiaans schip. Dat was dringend nodig, want het schip had na zo'n 72 uur op zee bijna niets anders over dan de speciale energiekoeken die als noodvoorraad worden gebruikt. Naast voedsel -onder meer pasta, sinaasappelen, broodjes en suiker- werden dekens en hoeden aangeleverd.

Nog vier dagen op zee is niet evident

Het voorstel van Spanje om aan te meren in Valencia werd gisteren weliswaar in dank aanvaard, maar evident is het niet, vinden de hulporganisaties. "Hoewel ze verre van ideaal is, zijn we opgelucht dat er eindelijk een oplossing is gevonden om de 629 mannen, vrouwen en kinderen te laten ontschepen in een veilige haven", zeggen ze. 

De Aquarius heeft onder anderen 123 niet-begeleide minderjarigen, elf kleine kinderen en zeven zwangere vrouwen aan boord. Volgens AZG hebben verschillende mensen brandwonden. De opvarenden zitten al sinds de nacht van zondag op maandag aan boord van de Aquarius.

AFP or licensors

Het lange wachten had veel mensen aan boord ongerust gemaakt, zegt Annelise Borges, een journaliste van de tv-zender Euronews die aan boord is van de Aquarius. Veel migranten waren bang dat ze zouden worden teruggestuurd naar Libië.

Toch was de toestand aan boord al bij al kalm, vindt Borges. "Zeker als je bedenkt hoeveel uur deze mensen al op zee hebben doorgebracht, en wat ze al meemaakten". Volgens de journaliste hadden sommige migranten zelfs al 20 tot 30 uur op zee achter de rug voor ze door het reddingsschip werden opgepikt.

AFP or licensors

In een mededeling hebben de hulporganisaties op de Middellandse Zee hun bezorgdheid over de toekomst uitgesproken. 

"Eens te meer dringen we er bij Europa op aan om van de reddingen op zee een absolute prioriteit te maken. Europa moet de veiligheid en bescherming van mensen laten voorgaan op politieke overwegingen."

Video player inladen...

Meest gelezen