Restauratie muurreclame "Olijfje" in Londerzeel is klaar

"Olijfje", de muurschildering op een gevel van een huis in de Stationsstraat in Londerzeel is klaar. Ze dateert uit 1938 en is geïnspireerd op Olijfje uit de Amerikaanse tekenfilm Popeye. De muurreclame is sinds 2014 beschermd en is nu ook erkend als dorpsgezicht in Londerzeel.

"Ze is eigenlijk iets te dik om echt Olijfje van Popeye te zijn. Maar ze is er alleszins op geïnspireerd." Dat weet Edwin Deschepper van de vzw Muren Spreken te zeggen. Hij heeft zich ingezet voor de restauratie van de muurreclame. "Van de kleindochter van de schilder, die ook in Londerzeel woonde, weten we dat hij gek was op Popeye. De twee dotten op de zijkant van haar hoofd zijn alleszins zoals bij de tekenfilmfiguur Olijfje."

"Olijfje" wijst naar een elektrisch fornuis om elektrisch koken te promoten. Onderaan staan de prijs per kilowattuur en de letters ENB -Elektriciteitsmaatschappij van Noord-België - het toenmalige Electrabel, om zo te zeggen. 

De art-deco muurreclame dateert van 1938 en is sinds 2014 beschermd en nu ook erkend als dorpsgezicht. Ze staat op een gevel van een huis aan de Stationsstraat in Londerzeel. De restauratie kostte om en bij de  25.000 euro. Erfgoed Vlaanderen nam daarvan 60 procent voor zijn rekening. De rest werd door crowdfunding en sponsoring bij elkaar gehaald. 

Meest gelezen