Video player inladen...

Steeds meer gezinnen kunnen hun energierekeningen niet betalen

Uit nieuwe cijfers van de VREG (Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) blijkt dat er steeds meer afbetalingsplannen worden opgestart. Oorzaak is de duurdere elektriciteitsfactuur.

Steeds meer gezinnen kunnen hun elektricteits- en aardgasfactuur niet meer betalen. Vorig jaar werden er een record aantal afbetalingsplannen opgestart. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de VREG, dat is de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt.

De afgelopen jaren steeg het aantal afbetalingsplannen al fors. Vorig jaar alleen al kwamen er zo'n 20% bij. In 2016 was er ook al een stijging van 25%. In geen enkel jaar lag het aantal afbetalingen zo hoog als vorig jaar.

Dat steeds meer gezinnen er niet in geslagen om hun factuur te betalen komt door de hogere elektriciteitsrekening. Onder meer de distributietarieven werden duurder.

Een afbetalingsplan stopt de procedure om het contract met de klant op te zeggen. Daardoor ligt het aantal klanten wiens contract uiteindelijk werd stopgezet eerder lag. Vorig jaar steeg dat licht met zo'n 3%. Opvallend is ook dat het aantal elektriciteits- en aardgasbudgetmeters nauwelijks is toegenomen. Die beperkte stijging komt doordat vorig jaar al een record aantal toekenningen was na een communicatiecampagne.   

Meest gelezen