Video player inladen...

Trump na historische handdruk in Singapore: "We zullen een geweldige relatie hebben"

Het is dan toch zo ver: in Singapore hebben de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse communistische leider Kim Jong-un elkaar de hand geschud; de eerste keer dat de leiders van beide staten elkaar ooit ontmoet hebben.

"Nice to meet you, Mr. President" en "Excellency". Met deze termen begroetten Trump en Kim elkaar vanochtend in het Capella Hotel op het eiland Sentosa in Singapore. Het zijn andere termen dan de "seniele zot" en "Little Rocketman" waarmee Trump en Kim elkaar vorig jaar bestookten.

Trump en Kim leken beiden wat onwennig toen ze elkaar de hand reikten voor een woud van Amerikaanse en Noord-Koreaanse vlaggen, die je normaal niet naast elkaar ziet. De twee leiders trokken zich daarna terug voor een persoonlijk gesprek van veertig minuten met enkel hun twee tolken.

Daarna kwamen ze even terug om de persmeute moed in te spreken. "We gaan een geweldige relatie hebben", zei een optimistische Trump. Kim merkte op dat het een lange en moelijke weg geweest is om hier te geraken. "We hebben oude vooroordelen en obstakels overwonnen", zei hij tegen de wereldpers.

Daarna begonnen de echte gesprekken, waarbij ook de topministers en belangrijkste adviseurs van beide leiders aanwezig waren. Trump en Kim ondertekenden daarop een slotdocument, maar maakten de tekst niet bekend. Die is echter uitgelekt op basis van een foto en daaruit zou blijken dat Kim "instemt met de volledige nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland" en dat Trump "veiligheidsgaranties voor Noord-Korea heeft gegeven". Op de middag was er een werklunch en daarna zijn de twee leiders vertrokken. Kim vliegt straks terug naar Pyongyang en Trump zou nog een persconferentie geven.

Verwacht niet te veel

Achter gesloten deuren zal allicht wat steviger onderhandeld worden dan voor de camera's. De kloof tussen Washington en Pyongyang is dan ook breder dan de Stille Oceaan. Voor de VS is de volledige nucleaire ontwapening van het stalinistische regime in Noord-Korea onder internationale controle een absolute voorwaarde, al beseft ook president Trump dat dat wellicht een langetermijnproject is, als het er al komt.

Bij zijn eerdere top met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in aan de demarcatielijn tussen de twee Korea's heeft Kim Jong-un ook gezwaaid met de mogelijkheid van een echt vredesverdrag om een officieel einde te maken aan de Koreaanse Oorlog (1950-1953). Dat is er nooit gekomen, er werd enkel een staakt-het-vuren besloten en de toenmalige Zuid-Koreaanse leider Syngman Rhee weigerde zelfs dat te ondertekenen, al beloofde hij onder zware Amerikaanse druk er zich toch aan te houden.

De ontmoeting mag dan historisch zijn, Trump en Kim hebben vandaag vooral persoonlijk kennis met elkaar gemaakt en een verklaring ondertekend met enkele algemene principes zonder veel tijdschema of details. Beide leiders kunnen daarmee naar hun achterban om er een persoonlijk succes op te eisen. De bergketen problemen zal later besproken worden, onder meer na aftoetsing met de andere grote spelers uit de regio zoals Zuid-Korea, Japan, China en Rusland. Het nieuws van de dag is echter dat er gepraat wordt en niet gevochten en dat leek vorig jaar toch even anders te zullen worden.

Meest gelezen