Video player inladen...

Gezamenlijke verklaring: "Kim Jong-un engageert zich voor een volledige nucleaire ontwapening Koreaans schiereiland" 

"Kim Jong-un engageert zich voor een volledige nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland" en "de Verenigde Staten bieden Noord-Korea veiligheidsgaranties". Dat staat er in het gezamenlijke document dat de twee leiders hebben ondertekend als afsluiting van hun topontmoeting. Over de Amerikaanse troepen in Korea wordt evenwel met geen woord gesproken.

Intussen is bekend wat er precies in het akkoord staat dat de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un samen ondertekend hebben. Zo bieden de Verenigde Staten veiligheidsgaranties aan Noord-Korea. Noord-Korea van zijn kant schaart zich achter een volledige ontwapening van zijn nucleaire arsenaal. Er staat evenwel geen praktische informatie in: zo is er geen termijn op die ontwapening geplakt.

De Amerikaanse president Donald Trump en Noord-Koreaanse leider Kim  hadden zich vandaag opgemaakt voor een plaats in de geschiedenisboeken. Rond drie uur vanmorgen (Belgische tijd) schudden ze elkaar de hand in Singapore. Het was de eerste keer dat de leiders van de twee staten elkaar ontmoetten. 

Maar er is méér. Tijdens een persmoment hebben de twee naar eigen zeggen "een heel belangrijk, duidelijk en historisch" document ondertekend. Zowel Trump als Kim Jong-un hebben duidelijk een goed gevoel bij de ontmoeting. "We hebben een speciale band", verklaarde Trump. "We laten het verleden achter ons", zei de Noord-Koreaanse leider. "De wereld zal een grote verandering zien", vervolgde hij. Trump maakte van de gelegenheid meteen gebruik om Kim Jong-un uit te nodigen in het Witte Huis in Washington.

Wat er precies in het document stond, wilde Trump noch Kim gezegd hebben, maar op Twitter is intussen een foto verschenen van het akkoord met de twee handtekeningen eronder. Op de vraag of Noord-Korea zijn kernwapens achter zich zou laten, antwoordde Trump: "Het nucleaire ontwapeningsproces zal heel snel beginnen. Iedereen zal onder de indruk zijn. We gaan een groot en gevaarlijk probleem voor de wereld oplossen."

Lees verder onder video.

Video player inladen...

Dat blijkt nu ook uit de verklaring van de twee leiders. Wat er concreet in staat? 

  • De Verenigde Staten en Noord-Korea verbinden zich ertoe om een nieuwe relatie tot stand te brengen in overeenstemming met de twee volkeren en met het oog op vrede en welvaart.
  • De Verenigde Staten en Noord-Korea zullen hun inspanningen bundelen om een stabiel vredesregime op het Koreaanse schiereiland op te bouwen.
  • De herbevestiging van de verklaring van 27 april 2018 dat Noord-Korea zich ertoe verbindt om een volledige nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland na te streven.
  • De Verenigde Staten en Noord-Korea verbinden zich ertoe om de krijgsgevangenen en vermisten van de Koreaanse Oorlog (1950-1953) uit te wisselen, inclusief de onmiddellijke repatriëring van diegenen die al geïdentificeerd zijn.

Wat staat er niet in? VS-troepen in Korea

Even belangrijk als wat in het document staat, is ook wat er niet in staat. Zo wordt er nergens gesproken over een afbouw van de Amerikaanse troepen in Zuid-Korea, alles samen toch 28.000 soldaten en met zeker niet van de minste qua uitrusting, zoals de THAAD-antiraketsystemen en dan vooral de bijhorende radars die tot honderden kilometers ver in China kunnen gluren.

Het belangrijkste punt evenwel is het ontbreken van enig tijdschema voor de door Kim Jong-un beloofde "nucleaire ontwapening". Overigens heeft Noord-Korea in de jaren 90 en na 2000 ook inspecties door controleurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) op zijn kerninstallaties toegelaten en werden die nadien buitengegooid. Zo heel nieuw is die belofte dus ook weer niet, behalve dat Pyongyang in 2006 zijn eerste ondergrondse kernproef uitvoerde.

In het verleden hebben overigens erg weinig kernmachten hun nucleaire arsenalen opgegeven. Het apartheidsregime in Zuid-Afrika deed dat in 1989, enkele jaren later gevolgd door Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan die kernwapens "geërfd" hadden van de toen uiteengevallen Sovjet-Unie. Ze deden dat toen in ruil voor westerse steun en -interessant- Oekraïne deed dat bovendien na Russische garanties inzake zijn territoriale eenheid.

Meest gelezen