1 op 50 bestuurders toch betrapt op te veel drinken tijdens "Weekend zonder alcohol" 

Dit weekend werden er in ons land extra alcoholcontroles gehouden. De politie organiseerde opnieuw een "weekend zonder alcohol achter het stuur". In totaal blies 2,24 procent van de gecontroleerde bestuurders positief.

De Federale Wegpolitie en 139 lokale politiezones namen van vrijdagavond tot maandagochtend deel aan een nieuwe editie van een "weekend zonder alcohol achter het stuur." Tijdens de actie controleerde de politie op het gebruik van alcohol en drugs.

In totaal werden dit weekend ruim 32.200 mensen gecontroleerd. 2,24 procent van hen had te veel gedronken. Bij 161 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.

Positieve tendens maar nood aan mentaliteitswijziging

Bij de vorige zomereditie reed nog 2,77 procent van de gecontroleerde bestuurders onder invloed. Ondanks de positieve tendens blijkt uit ongevallenstatistieken dat bepaalde bestuurders nog te tolerant zijn ten opzichte van alcohol achter het stuur. In 2017 speelde alcohol bij 4209 verkeersongevallen een rol. In 11 procent van de gevallen ging het om ongevallen met gewonden of doden.

Doel van deze aangekondigde editie was de weggebruiker aan te moedigen hun gedrag achter het stuur te veranderen en oplossingen te vinden om niet meer achter het stuur te kruipen als ze gedronken hebben. "De bestuurders moeten zich ervan bewust zijn dat er alternatieven. Iedereen heeft baat bij een mentaliteitswijziging."

Meest gelezen