Susanne Lindholm

Verraden uw Facebook-likes uw politieke voorkeur? Test het hier

Geven we te veel informatie prijs op ons Facebookprofiel? Die vraag komt de laatste tijd regelmatig terug in de nasleep van de Fake News-incidenten rond onder andere Cambridge Analytica, Trump en de brexit. De Universiteit Antwerpen vraagt zich af wat bedrijven kunnen afleiden uit het like-gedrag van Facebookgebruikers. Op basis van een tool probeert de UA te voorspellen welke politieke partij uw voorkeur draagt.

In een onderzoeksproject rond politiek nieuws en sociale media heeft de Universteit Antwerpen een tool ontwikkeld die uw politieke voorkeur probeert te voorspellen op basis van uw Facebook-likes. De bedoeling van het onderzoek is gebruikers meer inzicht te verschaffen.

“Op basis van de pagina’s die u liket op Facebook gebruiken wij dataminingmodellen om te voorspellen of u een man of vrouw bent, in welke leeftijdscategorie u zit, of u zich eerder links of rechts op het politieke spectrum bevindt en voor welke partij u het meeste sympathie hebt”, vertelt professor Politieke Wetenschappen Peter Van Aelst. “We tonen u hierbij ook welke specifieke likes (de Facebookpagina’s die u zelf geliket hebt) het meeste bijdragen tot deze voorspelling. We voorspellen bijvoorbeeld dat u eerder links georiënteerd bent omdat u de volgende Facebookpagina's hebt geliket: Natuurpunt, Yoga en Verpleegkunde.”

“De modellen waar we nu voorspellingen mee doen, zijn gebaseerd op de data van 700 deelnemers aan onze Facebookstudie”, legt professor David Martens uit. “Dat is al heel wat, maar nog te weinig om heel accuraat te kunnen werken. Daarom rekenen we op de deelname van heel wat Vlamingen die actief zijn op Facebook. Hoe meer deelnemers aan onze studie, hoe meer data wij hebben om onze modellen op te baseren, en dus hoe accurater onze voorspellingen zullen worden.”

De onderzoekers analyseerden tot dusver de gelikete Facebookpagina’s van 700 mensen. Dat resulteerde in voorlopige modellen die:

  • in 70 procent van de gevallen juist voorspellen of u een man of een vrouw bent.
  • in 66 procent van de gevallen uw leeftijdscategorie (jonger dan 25, tussen 25 en 55 jaar of ouder dan 55 jaar) juist voorspellen.
  • in 75 procent van de gevallen juist voorspellen of u zich eerder links of rechts op het politieke spectrum bevindt.
  • in 50 procent van de gevallen juist voorspellen met welke politieke partij u het meeste affiniteit hebt.

U kan de tool zelf uittesten via de site van de Universiteit Antwerpen.

Meest gelezen