Video player inladen...

Trump: "Enkel de moedigen sluiten vrede" (maar de sancties blijven)

Op een persconferentie na zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un had VS-president Donald Trump opvallend veel lof voor zijn gesprekspartner. Kim wil echt verandering, luidde het, maar in afwachting van concrete resultaten blijven de sancties tegen Noord-Korea van kracht.  

"Iedereen kan een oorlog beginnen, maar enkel moedige mensen sluiten vrede" zei president Trump op de persconferentie. Hij was daar de enige die aan het woord kwam, want de Noord-Koreaanse leider is intussen al vertrokken zonder de pers te woord te staan.

Trump had opvallend veel lof voor Kim Jong-un die volgens hem bereid is tot echte verandering en uitzicht heeft op een schitterende toekomst voor zijn volk en zijn land als hij zich openstelt voor de wereld en inderdaad zijn kernwapenarsenaal begint af te bouwen. Trump heeft er vertrouwen in dat Kim daar echt toe bereid is. Meer nog: tijdens de gesprekken zou Kim beloofd hebben dat een testsite voor ballistische raketten vernietigd zal worden, terwijl dat nochtans niet vermeld is in het document dat Trump en Kim vandaag ondertekend hebben.

Er waren nog twee erg opvallende punten in de persconferentie van Trump. Zo blijven de internationale sancties tegen Noord-Korea voorlopig van kracht tot blijkt dat Pyongyang inderdaad werk maakt van de beloofde nucleaire ontwapening. Anderzijds is Trump bereid om de gezamenlijke militaire oefeningen tussen de VS-troepen en die van Zuid-Korea op te schorten zolang de onderhandelingen duren. Die oefeningen leidden steeds tot zware kritiek van Noord-Korea, dat hen beschouwt als een prelude voor een aanval. Trump ontkende ook dat hij "legitimiteit weggegeven heeft aan Noord-Korea zonder er iets voor terug te krijgen".

En mensenrechten in Noord-Korea?

Trump begon er zelf niet over, maar uiteraard was een van de eerste vragen van journalisten in de zaal of mensenrechten vandaag besproken zijn met Kim Jong-un die toch een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld leidt. Het antwoord van Trump was "ja", al bleek dat niet het belangrijkste item te zijn geweest op de top. Wel kon Trump niet rond de dood van de jonge Amerikaanse student Otto Warmbier die vorig jaar in coma werd vrijgelaten door Noord-Korea en kort daarop overleden is.

Ook het volk van Noord-Korea kan volgens Trump voordeel halen uit de top van vandaag als die staat zijn potentieel echt kan uitbouwen in een betere toekomst. Trump haalde als voorbeeld daarbij aan de hereniging van families die gescheiden werden na de Koreaanse Oorlog (1950-53) of het opsporen en naar huis brengen van de lichamen van gesneuvelden uit die oorlog aan beide kampen.

Toch kon Trump een sneer naar de voorgaande presidenten in de Verenigde Staten niet vermijden. Die hebben volgens hem kansen laten liggen door niet direct met Noord-Korea te praten zoals hij gedaan heeft en Trump maakte zich sterk dat hij geen miljarden dollars voor niets betaald heeft ("zoals het Clinton-regime"). Was de ontmoeting dan historisch, gaf Trump wel toe dat er nog erg veel werk te doen is vooraleer dat proces succesvol afgerond kan worden.

Herbekijk hier de belangrijkste uitspraken van president Trump na de historische ontmoeting

Video player inladen...

Meest gelezen