Binnenkort rozen zonder doornen dankzij Gentse onderzoekers?

"Geen rozen zonder doornen", dat gezegde is binnenkort misschien niet meer correct. Want het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in Merelbeke heeft een belangrijke ontdekking gedaan. De onderzoekers van het instituut hebben de genetische samenstelling van rozen gekraakt. Die ontdekking kan het nu mogelijk maken om rozen te maken zonder doornen.

De genetische code van rozen is gekraakt. Door die ontdekking kunnen de onderzoekers van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek ILVO in Merelbeke nu zoeken naar variëteiten zonder doornen. Het zal nu ook mogelijk zijn om de rozen veel langer te laten bloeien.

Volgens Leen Leus is er zeker een markt voor rozen zonder doornen. Er is vooral interesse in de snijrozen. Want wanneer die worden verpakt, kunnen ze elkaar gemakkelijk beschadigen. Hoe minder doornen, hoe minder bloemen dus beschadigd zullen aankomen. 

Geen doornen maar stekels

"Eigenlijk hebben rozen geen doornen, maar stekels", zegt Leus. "Doornen groeien van in het hart van de stengel, terwijl stekels op de oppervlakte groeien. En bij rozen is dat ook zo, ze hebben dus eigenlijk stekels. Maar iedereen zegt het verkeerd."

Meest gelezen