AFP or licensors

Wereldleiders reageren vol lof op ontmoeting Trump-Kim: "Dit akkoord maakt een einde aan de Koude Oorlog"

Verschillende wereldleiders hebben al gereageerd op de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Vooral aartsvijand Zuid-Korea is opgelucht. "Dit akkoord maakt een einde aan de Koude Oorlog", reageert de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in na een slapeloze nacht. Een overzicht van de internationale reacties.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vertelde dat hij amper kon slapen de nacht voor de top. Moon hoopt "deze donkere dagen van oorlog en conflict" nu achter te laten: "We zullen er zijn, samen met Noord-Korea". Moon lobbyde al sinds het begin van zijn presidentiële termijn voor meer samenwerking tussen de verschillende partijen op schiereiland. Zijn ontmoeting met Kim in april dit jaar en de top in Singapore zijn daar de oogst van.

Uit Zuid-Koreaanse hoek kwam er aanvankelijk enkel de vraag wat Trump nu net bedoelde met het stopzetten van de "war games". De militaire oefeningen die de Verenigde Staten houden met Zuid-Korea zijn volgens Trump "te duur". Ook de Amerikaanse troepen die gestationeerd zijn in Zuid-Korea vallen uit de lucht. Ze zetten de oefeningen dan ook verder tot ze een officieel bericht ontvangen.

Moon Jae-in (midden) volgt de top in Singapore live vanuit het presidentiële Blauwe Huis in Seoel.

Rusland

Ook Rusland reageerde positief op het akkoord tussen Trump en Kim. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov bleef op om de top live op de televisie te volgen: "We hebben de documenten nog niet gezien, maar alleen al het feit dat de ontmoeting heeft plaatsgevonden, is uiteraard positief". Rusland zegt graag te willen meewerken aan de toepassing van het akkoord.

China

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi juicht de ontmoeting toe. Het antagonisme tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea bestaat al meer dan een halve eeuw, en daarom is de ontmoeting tussen de twee volgens Wang "het begin van een nieuwe geschiedenis". Wel herhaalde hij China's vraag om de sancties op het Noord-Koreaanse regime te beëindigen. 

Wang Yi spreekt de Chinese pers toe na afloop van de top in Singapore.
2018 Kyodo News

Japan

Shinzo Abe, premier van Japan, ziet de gemeenschappelijke verklaring als een "eerste stap" naar een alomvattend akkoord over de volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Omdat Japan zich al langer geviseerd voelt door Noord-Korea, benadrukt Abe dat hij wel garanties wil dat het niet gewoon bij beloftes blijft. De raketten die Noord-Korea in de zomer van 2017 afvuurde over het noorden van Japan liggen nog vers in het Japanse geheugen.

Europese Unie

Federica Mogherini, vertegenwoordiger van het buitenlandbeleid van de EU, spreekt van een "cruciale en noodzakelijke stap" richting vrede tussen de twee Korea's. Ze benadrukt wel dat het einddoel voor de hele internationale gemeenschap de volledige denuclearisering van het schiereiland blijft. Maar volgens Mogherini ligt die doelstelling nu dus binnen handbereik. 

Meest gelezen