Zeehond sterft langzame gruweldood door nylontouw in Noordzee

In Wenduine is een dode zeehond aangespoeld die een langzame en pijnlijke dood is gestorven nadat hij een nylontouw rond de nek had gekregen. Dat meldt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Naarmate het dier groeide, drong het touw dieper en dieper in de lagen weefsel door tot het bezweek.

De gevolgen van de plasticsoep in de zeeën en oceanen in de praktijk: dat is het beeld dat het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuur­wetenschappen (KBIN) vandaag op Facebook heeft geplaatst. Het toont het karkas van een grijze zeehond die gisteren op het strand van Wenduine is aangespoeld en die een langzame en pijnlijke dood is gestorven.

"Op jonge leeftijd is de zeehond aan de hals in een nylontouw verstrikt geraakt", vertelt Jan Haelters van KBIN aan VRT NWS. "Naarmate het dier is gegroeid, ging het touw steeds strakker zitten. Uiteindelijk is het door de huid gedrongen tot in de vetlagen en het spierweefsel van het dier. Daar veroorzaakte het ernstige en fatale ontstekingen."

"Het was een jonge zeehond van hooguit 2 of 3 jaar. Om welk nylontouw het ging, is niet duidelijk. Mogelijk was het van vissers afkomstig, maar dat is niet zeker. Sowieso is dit een lot dat veel zeedieren treft. Vaak komen we het nooit te weten omdat ze op zee sterven en vergaan."

"In Nederland zijn een paar gelijkaardige gevallen bekend. Bij ons is enkele jaren geleden een levende zeehond aangespoeld met zulke verwondingen. Sea Life in Blankenberge heeft dat dier toen opgevangen en het heeft het overleefd."

Meer nieuws