Het 5G-netwerk: hoe snel wordt het, hoe schadelijk is het en wanneer mogen we het verwachten?

Wie vandaag op het mobiele internet surft met een smartphone of tablet, doet dat meestal op het 4G-netwerk. Telecomoperatoren zijn ondertussen al volop bezig met een snellere opvolger: 5G. Hoeveel sneller wordt 5G en zijn er nog andere voor- of nadelen?

Surfen op het internet, WhatsApp-berichten sturen, Facebook checken, muziek en video streamen. We kunnen het tegenwoordig overal op onze smartphone, tablet en steeds meer apparaten. Daarvoor is een mobiele verbinding met het internet nodig. Het netwerk dat we tegenwoordig meestal in België gebruiken, heet 4G. Ook de opvolger, 5G, wordt ondertussen al voorbereid.

Hoe snel wordt 5G?

Het is nog helemaal niet duidelijk hoe snel je zal kunnen surfen op het 5G-netwerk. In theorie zou een 5G-verbinding snelheden van 800 gigabits per seconde kunnen halen. In de praktijk zou het eerder over gemiddeld 1 gigabit per seconde gaan. Dat is nog altijd 100 keer sneller dan nu, met het 4G-netwerk. 5G zou in de toekomst zelfs sneller worden dan je wifi-verbinding thuis. Een volledige langspeelfilm zou je op 5G in een tiental seconden moeten kunnen downloaden. 

Het 5G-netwerk zal in de toekomst dus een hogere capaciteit aankunnen. Dat is belangrijk, omdat steeds meer slimme apparaten verbonden worden met het internet. Denk aan zelfrijdende auto’s, maar ook aan slimme straatverlichting, verkeerslichten en bewakingscamera's. 

Is 5G schadelijker dan 4G?

5G wordt sneller dan 4G, 3G en alle andere voorgangers. Is het ook schadelijker? “Het soort straling blijft exact hetzelfde. Dus de gezondheidsdiscussie speelt hier eigenlijk dezelfde rol als tevoren”, zegt stralingsexpert Guy Vandenbosch van de KU Leuven. “De elektromagnetische straling die gebruikt wordt om data te versturen, heeft een frequentie die tot een miljoen keer lager is dan de kankerverwekkende, ioniserende straling, zoals röntgen- en gammastraling.” 

De straling van gsm’s en smartphones is vergelijkbaar met die van een radio. Ze kan geen rechtstreekse DNA-schade aanbrengen, maar net zoals bij een microgolfoven, kan de straling het lichaam, weefsel en cellen wel lichtjes opwarmen. Voorlopig is er wel nog geen enkel definitief wetenschappelijk bewijs gevonden dat die bestraling nadelig is voor de gezondheid. Daarenboven zijn de stralingsnormen in België bij de strengste van Europa.

Wat moet er nog gebeuren vooraleer we kunnen surfen op het 5G-netwerk?

Om het 5G-netwerk te kunnen ontvangen, zal je een nieuwe smartphone, tablet of computer nodig hebben. Momenteel is er nog geen enkel toestel op de markt dat 5G kan ontvangen, en het eerste 5G-netwerk in België zou pas ten vroegste in 2020 klaar zijn. De eerste 5G-smartphones worden wel al verwacht vanaf volgend jaar. 

Er zullen ook meer, maar kleinere gsm-masten nodig zijn dan nu. Het 5G-netwerk zal naar alle waarschijnlijkheid bij een hogere frequentie functioneren. Hoe hoger de frequentie, hoe kleiner het bereik. “Straling met een hogere frequentie kan ook minder diep het lichaam binnendringen”, zegt professor Vandenbosch. “We testen ook elektronische gestuurde antennes uit. De straling van die antennes kan aangepast worden aan de hoeveelheid die nodig is op dat moment, op die plaats. Zo kan overtollige blootstelling aan gsm-straling vermeden worden.”

Vooral in Brussel is er nog discussie over de stralingsnormen. Proximus klaagde gisteren nog aan dat het zijn 5G-technologie niet kan testen door de strenge normen. In het Brussels gewest zijn die veel strenger dan in Vlaanderen en Wallonië. Doordat het 5G-netwerk bovenop het bestaande 4G-netwerk komt, worden de Brusselse stralingsnormen overschreden. 

Meest gelezen