6 juwelen van koningin Maria-Hendrika gaan voor bijna 20.000 euro onder de hamer

In Luik zijn 6 juwelen geveild die ooit aan Maria-Hendrika hebben toebehoord, de echtgenote van koning Leopold II en de 2e koningin der Belgen. Samen hebben ze 18.250 euro opgebracht.

Een ring, een armband, een medaillon, een broche, een hoedenpen en 2 zogenoemde "cache-boutons": dat is vanavond onder de hamer gegaan bij het Hôtel de Ventes Mosan in Luik. Spectaculair zijn de stukken niet, maar toch zijn ze bijzonder: ze komen uit de juwelencollectie van Maria-Hendrika (1836-1902). Zij was de echtgenote van koning Leopold II en in die hoedanigheid de 2e koningin der Belgen.

Samen hebben de juwelen 18.250 euro opgebracht. Het duurste stuk van de avond was een gouden armband. Keizerin Charlotte van Mexico kreeg die ooit cadeau van haar Oostenrijkse schoonfamilie. Als jongere zus van Leopold II was ze als prinses van België geboren. Vooraf was de armband op 7.000 euro tot 8.000 euro geschat. De uiteindelijk opbrengst bedroeg 6.000 euro.

Ook een gouden ring die Charlotte droeg toen ze keizerin van Mexico was, is verkocht. Langs de buitenzijde staat "Carlotta" gegraveerd, de naam die ze zichzelf had aangemeten. Dit hebbeding was vooraf op 500 euro tot 600 euro geschat, maar een koper had er 1.600 euro voor veil.

Een ander opmerkelijk stuk was een gouden medaillon met een parel aan de ene zijde en een stuk turkoois aan de andere. Binnenin is op een zijde een miniatuur van het oog van koningin Louise-Marie op een stuk ivoor geschilderd. Zij was de echtgenote van koning Leopold I en de 1e koningin der Belgen. Hun zoon Leopold II kreeg het juweel van een tante voor zijn 18e verjaardag als herinnering aan zijn moeder die 3 jaar eerder was overleden. Vooraf was het medaillon op 1.200 euro tot 1.600 euro geschat, maar het bracht liefst 4.800 euro op.

Een hoedenpen met de afbeelding van Leopold I is voor 1.400 euro van eigenaar verwisseld. Vooraf was het kleinood slechts op 250 euro tot 350 euro geschat. Een broche met diamanten was goed voor 3.600 euro, eveneens fors meer dan de geschatte waarde van 1.800 euro tot 2.200 euro vooraf. Zelfs de "cache-boutons" deden het beter dan verwacht met een opbrengst van 850 euro, terwijl de geschatte waarde op 200 euro tot 300 euro lag.

Meest gelezen