AfricaMuseum exclusief open tijdens Gordelfestival

Het AfricaMuseum staat al 4 jaar in de steigers. Meest opvallende nieuwigheid is het contrasterende onthaalpaviljoen van architect Stéphane Beel. Het museum in Tervuren gaat in december officieel weer open. Deelnemers aan het zesde Gordelfestival op 2 september krijgen al een voorsmaakje. 

© Luca Beel 2017

De invulling van het imposante museum van Leopold II zal helemaal anders zijn. Het wordt een culturele instelling met echte aandacht voor de Afrikaanse kunst, geschiedenis en beschaving. Tot onlangs was het museum een eenzijdig koloniale en kolonialistische instelling.

Daar blijft weinig van over. Het AfricaMuseum zal het kolonialisme niet uit de weg gaan, maar dan in een objectieve context. Een historische correctie dus.  Om nostalgici gerust te stellen: enkele stoffige, archaïsche en vertrouwde objecten zullen nog te zien zijn, onder meer de beroemde opgezette olifant en de prauw.  

Gordelparcours

Het AfricaMuseum opent officieel in december, maar begin september krijgen sportievelingen al een inkijkje: het museum ligt op het traject van enkele wandel- en fietstochten van het Gordelfestival, de opvolger van De Gordel. De deelnemers zullen doorheen het nieuwe onthaalgebouw en de kelders kunnen lopen.

 

 

Het Gordelfestival, een initiatief van Sport Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Flanders Classic en vzw De Rand, wil op een sportieve manier het Vlaamse en groene karakter van de Rand beklemtonen. Vorig jaar waren er 26.000 deelnemers. Alle informatie vindt u hier.  

Meest gelezen