Agent die man in bedwang hield met wurggreep zwaarder gestraft in hoger beroep

Een agent van de lokale politie van Antwerpen is door het Antwerpse hof van beroep veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan twee jaar effectief, voor buitensporig geweld. De agent paste bij een interventie in 2011 een wurggreep toe op een man waardoor deze blijvende hersenschade opliep. 

Op 1 april 2011 kwamen twee agenten in het Antwerpse Schipperskwartier ter plaatse na klachten over een man die onder invloed door de straten doolde. De man lag op de grond, maar sprong plots recht en probeerde weg te rennen. De agenten hielden hem tegen, waarop de man agressief werd en om zich heen schopte. Daarop boeiden de agenten hem in afwachting van de komst van een ziekenwagen.

Toen de man zich bleef verzetten met de handboeien aan en nogmaals probeerde weg te lopen, werkte één van de agenten hem tegen de grond. Hij legde zijn armen rond de hals van de man en paste een wurgtechniek toe, terwijl de andere agent op zijn benen ging zitten. 

Getuigen zagen vervolgens hoe de in bedwang gehouden man blauw aanliep en begon te braken en te bloeden uit zijn mond. Hij moest gereanimeerd worden en lag een maand in coma. Hij werd wakker met een zwaar hersenletsel en is voor de rest van zijn leven hulpbehoevend. 

"Armklem was overdreven"

De agent die de wurggreep toepaste kreeg in eerste aanleg een gevangenisstraf van vier jaar met uitstel. Het Antwerpse hof van beroep verstrengt deze straf nu tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan twee jaar effectief. Het hof vond dat de agent te ver gegaan was. Hij had samen met zijn collega het fysieke overwicht en ze hadden de man in bedwang moeten kunnen houden. De armklem mag enkel in levensbedreigende situaties worden toegepast, wat volgens het hof in deze situatie niet het geval was.

De tweede agent werd vrijgesproken door het hof. 

Meest gelezen