foto Peter Hilz (C)

Agoria ziet vierde operator voor mobiel internet in ons land niet zitten

Technologiefederatie Agoria is niet gediend met het plan van minister De Croo om een vierde operator toegang te geven tot de Belgische markt. “De minister wil een voorkeursbehandeling geven aan die vierde speler en dat zal de markt verstoren”, zegt Danny Goderis.

Als het van Minister De Croo afhangt, kan een vierde speler naast Telenet, Orange en Proximus volgend jaar zijn netwerk uitrollen om mobiele data aan te bieden. Maar technologiefederatie Agoria ziet dat niet zitten.

“We zijn niet tegen extra concurrentie, maar wel tegen de voorkeursbehandeling die De Croo wil geven”, zegt Danny Goderis. Een deel van het spectrum zal voor de vierde speler gereserveerd worden, zowel bij het huidige 4G net als bij de veiling van de 5G frequenties. “Als je een deel opzij houdt voor een nieuwe operator, dan verstoor je heel de markt. Als bestaande operatoren een deel van hun frequentie moeten inleveren, zullen hun diensten duurder worden.”

De Croo wil met zijn plannen België profileren als pionier in een krachtig 5G-net aan scherpe prijzen, maar op de korte termijn zullen de prijzen volgens Agoria dus stijgen. Op lange termijn zijn er ook negatieve effecten, zegt CEO Marc Lambotte “De onzekerheid zal ervoor zorgen dat operatoren hun investeringen uitstellen. En de investeringen van vandaag vormen de basis van de dienstverlening van morgen, ook voor 5G.”

Volwaardig 5G-netwerk aan scherpe prijzen

Volgend jaar worden de frequenties op het mobiele netwerk voor de komende 20 jaar geveild. Daarbij zullen ook nieuwe frequenties zijn voor het snellere 5G. "We zouden een van de eerste landen van Europa kunnen zijn met een volwaardig 5G-netwerk aan scherpe prijzen", zegt  De Croo.

Meest gelezen