Comité I onderzoekt wat Staatsveiligheid wist van tracker onder auto Puigdemont

Het Comité I, dat de inlichtingendiensten in ons land controleert, begint een onderzoek naar de mogelijke plaatsing van een gps-tracker onder de auto van de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont. Dat schrijft De Tijd. Het Comité I wil vooral weten of de Belgische Staatsveiligheid op de hoogte was van de activiteiten van de Spaanse inlichtingendienst op ons grondgebied.

Carles Puigdemont werd in maart opgepakt in Duitsland toen hij terugkeerde uit Finland. Kennissen van Puigdemont vermoedden eerder al dat er een gps-tracker was bevestigd onder de auto van de afgezette Catalaanse politicus en dat de politie hem zo op het spoor was gekomen. Ze dienden een klacht in waardoor er een onderzoek loopt bij het parket.

Politieke vragen

Maar ook de politiek zit met vragen. Op vraag van de N-VA-fractie in de parlementaire begeleidingscommissie van het Comité I zal dat Comité nu een eigen onderzoek voeren. De eerste vraag is of het inderdaad klopt dat de Spaanse inlichtingendienst actief was in ons land en zo’n trackingsysteem geplaatst heeft. De tweede vraag is dan of de Belgische Staatsveiligheid daarvan op de hoogte was. 

Wettelijk gezien is het zo dat een buitenlandse inlichtingendienst verplicht is de Staatsveiligheid op de hoogte te brengen van activiteiten op Belgisch grondgebied. In de praktijk is dat echter niet altijd het geval, hoewel de inlichtingendiensten van Europese landen zich op dat vlak doorgaans beter aan de letter van de wet houden dan niet-Europese inlichtingendiensten.

Wat wist Staatsveiligheid?

Wat het onderzoek van het Comité zal opleveren, is afwachten. Heel veel onderzoeksmogelijkheden naar het handelen van de Spaanse inlichtingendienst zijn er niet. Het Comité I mag namelijk alleen in ons land onderzoeken wat een buitenlandse inlichtingendienst gedaan heeft. Het heeft bijvoorbeeld geen bevoegdheden in Spanje. Voorlopig ziet het er naar uit dat het onderzoek vooral zal inhouden dat het Comité I aan de Staatsveiligheid zal vragen of die op de hoogte was van Spaanse activiteiten in België.

Meest gelezen