Videospeler inladen...

"Brugpensioen geen goed signaal. Muyters en Peeters moeten stoppen met hete patat naar elkaar door te schuiven"

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) vindt het brugpensioen vanaf 56 jaar bij Carrefour geen goed signaal. Hij roept Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en federaal minister Kris Peeters (CD&V) op om samen te werken in plaats van "de hete patat naar elkaar door te schuiven". 

Het sociaal akkoord bij supermarktketen Carrefour voorziet dat werknemers vanaf 56 jaar kunnen toetreden tot het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen. Daarmee zou tot de helft van de ruim 1.200 ontslagen kunnen vermeden worden.  Alexander De Croo vindt dat sociaal akkoord bij Carrefour "geen goed signaal". Eerder was ook regeringspartij N-VA erg kritisch.

"Ik denk dat we voor iedereen die op die leeftijd zijn job verloren heeft vooral moeten inzetten om die mensen terug aan een job te helpen", aldus De Croo. "De meerderheid van die mensen zijn bijzonder gemotiveerd en goed opgeleid. Op een moment waar er tienduizenden vacatures zijn, vind ik dat minister Peeters en minister Muyters met elkaar moeten samenwerken om die mensen naar een job kunnen leiden."

Het is uiteindelijk de politiek die het licht al dan niet op groen zal moeten zetten voor het brugpensioen. Maar Vlaams minister Muyters en federaal minister Peeters wijzen naar elkaar. Volgens vicepremier De Croo moeten Muyters en Peeters "stoppen met de hete patat naar elkaar door te schuiven". "We moeten er absoluut geen politiek spel van maken. Dit gaat over de toekomst van mensen. De keuze om brugpensioen te geven is een individuele keuze van minister Peeters, ik ben niet overtuigd dat het nodig is."

Muyters: "Het is de federale minister die beslist"

Vlaams minister van Werk Muyters spreekt tegen dat hij aan het kibbelen is. "Maar iedereen moet goed kijken naar de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van eenieder."

"Ik ben bevoegd om te beoordelen of de voorstellen uit het sociaal overleg rond outplacement voldoende zijn. Het is en blijft de federale minister die beslist of swt (het nieuwe systeem van brugpensioen, nvdr.) wordt toegestaan of niet. Dat is helemaal niet mijn keuze."

Muyters vraagt om de wet aan te passen. "We zien nu dat mensen van 56 het signaal krijgen dat ze niet meer beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Maar je kan het die mensen niet kwalijk nemen dat ze in een stelsel stappen dat nog bestaat. Pas die wet toch aan."

Videospeler inladen...

Meest gelezen