Video player inladen...

Forfait of werkelijke beroepskosten: wat brengt u het meeste op?

Als werknemer of als ambtenaar mag u een deel van uw beroepskosten inbrengen. Die worden dan van uw inkomen afgetrokken waardoor u minder belastingen moet betalen. Er bestaan 2 manieren om die beroepskosten in te brengen: ofwel doet u niets en baseert de fiscus zich op een forfaitair bedrag, ofwel telt u zelf alle kosten op, maar dan moet u die ook allemaal kunnen bewijzen. Wat is het meest interessant?

Het meest makkelijk is ongetwijfeld kiezen voor het forfait. Dan hoeft u namelijk helemaal niets te doen. De fiscus houdt dan rekening met een forfaitair bedrag aan beroepskosten en trekt dat af van uw inkomen. U hoeft dan ook niets te bewijzen. Het hoogte van de bedrag is afhankelijk van uw loon, maar het maximum forfait is hoe dan ook 4.320 euro.

Maar u bent dus niet verplicht dat forfait zomaar te aanvaarden. Als u denkt dat uw beroepskosten hoger liggen dan dat forfait, dan kun u ook altijd uw werkelijke beroepskosten ook inbrengen. Het is hoe dan ook interessant om die optelsom even te maken, om na te gaan of u boven het forfait zou uitkomen.

Wat mag u allemaal aanrekenen als beroepskost?

 • Woon-werkverkeer:

  Als u met de auto naar het werk rijdt mag u per dag dat u werkt 0,15 euro per kilometer aanrekenen. Voor fietsers is dat 0,23 euro per kilometer. 
 • Kosten om van thuis te kunnen werken:

  Als u thuis bijvoorbeeld een computer of een printer nodig hebt, dan kan u de kosten daarvan gedeeltelijk inbrengen. U moet die aankoop wel spreiden over 3 jaar. Ook andere kosten voor kantoormateriaal en internet of telefoon kan u gedeeltelijk inbrengen
 • Kosten van uw bureauruimte thuis:

  Ook op basis van de oppervlakte dat uw bureau thuis inneemt kan u de kosten voor de afschrijving of de huur, de energiekosten, reparatiekosten inbrengen.
 • Kosten van kranten en tijdschrijften:

  Abonnementen of aankoop van kranten, tijdschriften en magazines kan u inbrengen als beroepskosten, maar ook opleidingen die u volgt om bij te blijven in uw vakgebied.
 • Restaurantkosten:

  Die kan u voor 69% inbrengen, op voorwaarde dat u het btw-bonnetje kan voorleggen.
 • Beroepskledij

  Voor heel specifieke beroepskledij, noodzakelijk voor uw beroep (bijvoorbeeld een overall). Een kostuum voor een bediende is geen beroepskledij.

Als u ervoor kiest om de werkelijke beroepskosten in te geven maakt u de optelsom van alle uitgaven. De som geeft u in via de codes 1258-03 of 2258-70 op de aangifte. Het overzicht van alle kosten kan u best meesturen naar de fiscus, de bewijzen zelf houdt u bij voor als de fiscus ze op zou vragen.

Bekijk hier het integrale filmpje

Video player inladen...

Meest gelezen