Video player inladen...

Meerderheid steunt Homans na kritiek op falend armoedebeleid

De meerderheidspartijen in het parlement steunen minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA), nadat oppositiepartij  Groen om haar ontslag had gevraagd.  Volgens Groen heeft de minister gelogen over de cijfers inzake kinderkansarmoede.

Bijna 14 procent van de Vlaamse kinderen tussen 0 en 3 jaar leeft in kansarmoede. Dat bleek gisteren uit de Kansarmoede-index 2017 van Kind & Gezin, die een stijging toonde van bijna een procentpunt tegenover het jaar voordien. 

In een reactie wees minister Homans op de toename van het aantal vluchtelingen als één van de oorzaken van de stijging, maar volgens de oppositie wordt er in de statistieken van Kind en Gezin met geen woord gerept over vluchtelingen.

Groen beschuldigt Homans daarom van leugens en een falende beleid en zegt dat ze niet meer kan functioneren als minister. "Nog nooit zoveel kinderen in armoede en minister Homans gebruikt onbestaand cijfermateriaal om te schuld af te schuiven op de meest kwetsbaren.

"Niet alleen minister Homans heeft een probleem, maar ook de hele Vlaamse regering. De partij dient daarom een motie van wantrouwen in", stelden fractieleider Björn Rzoska en Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt.

VIDEO: Groen-voorzitter Meyrem Almaci in "Terzake":  Homans heeft gelogen om haar verantwoordelijkheid te ontlopen.

Video player inladen...

Homans bijt van zich af

In het debat in het Vlaams Parlement over de kwestie beet minister Homans vanmiddag fel van zich af. Ze neemt de beschuldigingen van oppositepartij Groen niet. "Ik laat mij niet beschuldigen van te liegen in dit debat. Ik laat dat niet toe en zal dat ook niet toestaan in de toekomst. Ik vind dat laag bij de grond en het is totaal niet waar", zei Homans.

De minister gaf toe dat het moeilijk wordt om tegen 2020, over anderhalf jaar dus, de kinderarmoede te halveren, zoals ze bij het begin van de legislatuur had beloofd, maar ze geeft de ambitie niet op. Ze somde een aantal maatregelen op die ze in de strijd tegen de armoede heeft genomen zoals een verhoogde investering in de bouw van sociale woningen.

Homans kreeg de steun van de andere aanwezige ministers die in het lang en breed toelichting gaven over de maatregelen tegen de armoede die zij op hun terrein hadden genomen, gaande van welzijn over onderwijs tot de energiefactuur. Ze voegden daaraan toe dat het enige tijd kan duren eer die maatregelen zich vertalen in de armoedecijfers, maar dat ze vast besloten zijn voort te gaan op de ingeslagen weg.

Ze beschuldigden Groen er ook van om de cijfers van Kind & Gezin te misbruiken om een polemiek te beginnen. "Op basis van cijfers een heel beleid afbranden, is intellectueel oneerlijk", zei minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "We hebben een aantal hervormingen in de steigers gezet, die zeer veel effect zouden kunnen hebben. Ik zou het goed vinden als je daar meer de nadruk op legt en de kansen kan zien die mensen kunnen grijpen om sterker in het leven te staan."

VIDEO: minister Homans reageert in "Terzake" op de kritiek aan haar adres

Video player inladen...

VIDEO: Vlaams minister-president Geert Bourgeois in "Terzake": "Ik sta pal achter mijn minister uiteraard"

Video player inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen